ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:34/67)

Domki piernikowe na kubek 148

kubek z kawą czy gorącą czekoladą.  Tak jak podejrzewałam, są dużo łatwiejsze w sklejaniu.  My używałyśmy tego samego karmelu, co w przypadku dużego domku.   Użyłam też ciasta z tego samego przepisu.    Żałuję tylko, że dekorowałyśmy już sklejone domki.  Tym bardziej, że przygotowałam nieco za rzadki lukier.  Najważniejsze, że córcia zadowolona

Sto kolorów kuchni
Moja wariacja 3 bita. 331

Potrzebujemy:-  1  litr mleka-  4 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru, każdy na 500 ml mleka(ja zawsze daję po 2)-  6-7

Malinowe Pocałunki
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 792

Przepyszna tarta jabłkowa z  orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :)   SKŁADNIKI  Ciasto:200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki)50g cukru pudru2 żółtka Nadzienie:4 duże kwaskowe jabłka1 puszka masy krówkowej - kajmakowej  (500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto

Moje Kuchenne Rewelacje
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 223

struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka(...)piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.  Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 165

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)miała bursztynowy – jasnobrązowy kolor oraz temperaturę 170 st. Gdy karmel osiągnie temperaturę 170 st. i będzie miał odpowiedni kolor, należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie

moj przepis na
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 147

budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią Delecta 500 gram mleka 35 gram cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców Do posypania:    karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto(...)ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Z wyrośniętego ciasta fromuj placki, posmaruj je dżemem malinowym i wykładaj po łyżce budyniu. Uformuj bułki. Posmaruj bułki jajkiem i posyp część karmelem, część maczkiem truskawkowym i część kamyczkami czekoladowymi. Piecz w piekarniku w 150 stopniach piekarnika z termoobiegem przez 25 minut . Upieczone bułeczki

Smiling Shrimp
korzenny przekładaniec 116

użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 200 g miodu 5 jajek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej na przełożenie: 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)przesiać przez sitko. Masło utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym żółtku a później miód. Dodawać na zmianę mąkę i przestudzony karmel. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel na wolnym ogniu. Karmelu się nie miesza, ale że łatwo można go przypalić, to lepiej(...)dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości i już do końca życia będziecie zlizywać kajmak ze ścian. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie dla odmiany zlizujecie karmel i kajmak z łyżek i rondli, zjadacie okruszki orzechów i migdałów ze stołu. Uważacie, by język nigdzie Wam nie uciekł, pozwalacie mu najwyżej

GRUBY WAŁEK
Szybka tarte Tatin. 106

więc podaję. Naprawdę warto ;) Składniki na szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy(...)następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił.      Gdy jabłka się duszą robimy ciasto. Do miski przekładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. I już ;)      Z patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku

Rozpustne gotowanie
Sernik karmelowy z musem truskawkowym. 263

Sernik z masą kajmakową z karmelem i musem truskawkowym .W składnikach nie ma cukru ,bo masa jest wystarczająco słodka . Coś dla wielbicieli karmelowych smaków . Składniki : tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej(...)ubijamy krótko mikserem do połączenia się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego

Ladylaura.
Domowy karmel . 204

więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem i grubym dnem .Widać dokładnie jak rozpuszcza

Ladylaura.
SEROMAKOWIEC. 192

Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik bez pieczenia 3752

wymieszać do rozpuszczenia.Mascarpone (w temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również

UgotujmyTo.pl
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 171

deserowej (100 g)Przygotowanie:Ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Krem budyniowy(...)masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami z masy cukrowej.Karmelowe gniazdko:Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta smarujemy delikatnie masłem i wyciągamy widelcem nitki, owijając je o wałek. Delikatnie ściągamy i w ten sposób uzyskujemy karmelowe gniazdka. Gniazdka najlepiej przygotować

Oryginalny smak
Domowe pieczenie 186

Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!Drożdżowe ślimaczki cytrusoweSkładniki:(na 50-60 sztuk)ciasto:800 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży240 ml letniego mleka2 jajka2 łyżki cukru125 g masła1/3 łyżeczki solinadzienie:90 g cukruskórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze