zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli, dlatego też oznajmiam(...)czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą, ale nawet mój mąż stwierdził, ze byłoby to już przesadą. Miłośników takich połączeń i naprawdę słodkich rzeczy zapraszam do wypróbowania. A może
Malinowe Pocałunkilistki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:260 g miękkiego masła3 białka205 g cukru1/4 łyżeczki soli160 g masy kajmakowej z puszkijabłka w karmelu:6 małych jabłuszek250 g cukru50 ml wody20 g miodu1 łyżeczka ekstraktu z waniliiodrobina czerwonego barwnika spożywczego w paścieMąki przesiać, wymieszać.W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec(...)cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrzestały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników.Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut
Food Squareszklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut(...)skworcu.com.pl2 łyżki masła3 łyżki cukru kryształu3 łyżki mioduMasło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapieczenia – przygotowanie zabiera tylko kilkanaście minut, chyba, że na bieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany(...)toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować od 2 do 3 godzin, ale trudno kontrolować konstystencję) lub gotowa
Pociąg Do Kuchnimiksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna(...)gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości się stopiły po nocy w lodówce :). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 2-3 godzin, żeby masa stężała
Rozpustne gotowanieCiasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się nie rozpada, jak to u mnie bywa z tymi ciastami bez pieczenia :P ) No i macie tu jeszcze
More food, love and dreamsmusową i delikatną konsystencję. Rozpływa się w ustach.Niesamowicie pachnie czekoladą.Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;] CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany(...)mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto. Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie zimny, zaczęłam kroić. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry! Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćOrzeszki w karmelu kojarzą mi się z wakacjami i spacerami po Łazienkach. Mam nadzieję, że wiosna nadciąga a za nią długie lato. Dzisiaj szybki sposób na
Niezły MłynekSezon dyniowy już powoli dobiega końca więc dziś pomysł na słodko. Zapraszam Was na pyszne , wilgotne ciasto dyniowe! Składniki; (foremka 18x30cm) 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 25 dag puree z dyni (ok 5-6 łyżek) 15 dag marchewki ( 2 małe) Polewa; 15 dag cukru kryształu(...)ostrożnym ponieważ masa będzie się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem. Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.niego orzechy i obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Dekorację z karmelu najlepiej zrobić krótko przed podaniem. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie wyjątkowe ciasto. Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne. Polecam, warto na jego
Polska Zupamożna upiec ciasto nie mając piekarnika? Wystarczy dobra patelnia z pokrywką. Dziś przepis na bezmleczne ciasto z owocami i niewielką ilością sody. Składniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni(...)wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto. Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze
prawdziwe jedzenie