ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:40/67)

Croquembouche na świąteczny stół 160

bardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka  wody szczypta soli 100-120  gram(...)jaja Wodę, sól, masło i cukier zagotować w dużym garnku. Zdjąć z gazu i dodać całą mąkę. Mieszać, aż zacznie odchodzić do ścianek. Najlepiej robić to trzepaczką. Wystudzić ciasto. Wbijać jajka, po jednym !!! bardzo ważne, aż ciasto w pełni je wchłonie. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę zgrabne małe pagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut

AZgotuj!
Najlepsze pierniczki cioci 122

jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta(...)drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość

Mango Papaja
Brownie z masą śmietanową i karmelem 267

Muszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie

Malinowa Kawiarenka
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 173

twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach (muszą się ładnie zezłocić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 231

wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem soli i odrbiny oleju i gotujemy do momenty, aż nie wypłyną na powierzchnię. Odcedzam i podaję. Jeśli chcemy je zamrozić albo zostawić w lodówce tak, by się nie skleiły, radzę przelać je kilka razy zimną wodą, by przestygły. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ach, ta dynia! KORZENNY DŻEM DYNIOWY. 182

Obrodziła mi dynia w tym roku dostatnio. żyję nią.Z rana dżem z dyni, w ciągu dnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią,a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem.Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy.Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowychdoznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY(...)minut od momentu zagotowania się wody. Wyjęłam i na 20 minut odstawiłam do góry dnem. Następnie odwróciłam do normalnego pionu i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO! Przyjemnych, aromatycznych wrażeń! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pancakes (naleśniki) z serkiem waniliowym i karmelizowaną śliwką 136

łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki wymieszać ze sobą ( blenderem/rózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać

kawawszklance
DOMOWY KAJMAK, MASA KARMELOWA, KRÓWKOWA Z CUKRU TRZCINOWEGO 227

trzcinowego złocistego     masa z nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (ciemnego)     po wyjęciu z lodówki A tu już pyszne ciasto, do którego wykorzystałam domową masę kajmakową: i lubiony przysmak mojej Córci: szyszki (kulki) z prosa z karmelem: Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 225

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała

W kuchni Karmel-itki
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 176

właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron.  Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 193

batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt(...)jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru

moj przepis na
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 143

cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego   Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody   Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania   Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oddziel żółtka(...)karmel, i obtocz je w nim, a kiedy karmel zastygnie, porozdzielaj migdały od siebie.   Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 129

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu

kawawszklance
Marchewkowy przekładaniec 147

nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy(...)możecie dodawać poza palnikiem ale wmieszajcie je na gazie szybciej pójdzie. Śmietankę dodajemy do zdjętego z gazu karmelu i intensywnie mieszamy wlewając ją powoli, na koniec wciskamy mleczko. Gotowy sos karmelowy powinien konsystencją przypominać kisiel. Takim to sosem oblewamy nasze dolne ciasto na wierzchu, pozwoli to lepiej połączyć się naszym ciastom i nada fajnego smaku. Resztę sosu wylewamy na wierzch

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania