tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam je czekoladą. W zeszłym roku zrobiłam wersje bardziej odchudzoną, jeśli kogoś interesowałaby taka wersja znajdzie ją pod tym adresem: http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/02/paczki-ekstra-light.html Składniki na 15 pączków(...)mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników. Pamiętajcie aby jedno białko zostawić do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odrywać się od brzegów miski. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)wysypujemy fasolę albo groch, czy co tam mamy pod ręką, by uzyskać lekkie obciążenie, które zapobiegnie nadmiernemu wyrośnięciu ciasta. Piec przez 15 minut w temp. około 180 stopni, następnie zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę
Karczma Honoriettysłowy – Krucha tarta tatin z owocami i karmelem Jakoś tak się złożyło, że część najbardziej genialnych wynalazków w kulinarnej historii powstało przypadkiem. Tak podobno było również z tartą tatin, którą roztargniona (może zakochana?) kucharka próbowała uratować odwracając do góry dnem, po tym jak nieopatrznie ułożyła na dnie formy nadzienie zamiast ciasta. Historia historią, ważne jest natomiast, że ten rodzaj(...)owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy aż się rozpuści). Uwaga, jest nieprawdopodobnie parzący i błyskawicznie się przypala! Kiedy karmel osiągnie formę płynną, dodajemy do niego masło, a jak się rozpuści, przygotowane wcześniej owoce. Smażymy kilka minut. Ciasto przymierzamy do formy na tartę i odkrawamy jego nadmiar. Z okrawków robimy wałeczek, którym wylepiamy brzeg formy. Gorące owoce przekładamy
Patchworkjajka KREM: 1 l mleka 14 łyżek kaszy manny 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około(...)chwilę pogotować aż zgęstnieje masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym. Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie karmelem i posypujemy orzechami lub migdałami . Rady Na orzechach lub migdałach można zrobić esy floresy z czekolady
Sama słodycz i szczypta chiligazeta rozłożona na blacie), odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość nie mniejszą niż 0,1 cm i nie większą niż 0,7 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach(...)rumienić. Nie należy piec ich dłużej, bo będą twarde. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni, oczywiście przechowywane w jakimś szczelnym pudełku. Na przykład w metalowej puszcze. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję. SAMCZEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smaksztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwiosna pełną parą! Wreszcie mogę usiąść na tarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić(...)fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych. składniki na blachę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka krem 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 600 ml mleka 100 g masła
Smakowite Daniaidealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126.Składniki: Ciasto:1/2 kg miodu1/2 kg margaryny1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)6 żółtek4 jajałyżka sody1 proszek do pieczenia1 łyżka kakao2 opakowania przyprawy do piernikamąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania
RAROSSAczas na domowe ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta. Przepis Składniki: Ciasto: 220 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mleka 100 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g masła(...)Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy 4-5 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175’C (termoobieg 160’C) i pieczemy około 8 minut, aż staną się jasno żółte. Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód. Ciągle mieszając na średnim ogniu, czekamy, powstanie jasno brązowy karmel. Odstawiamy
KasiaiKrzysiu.plskładników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki, na kilka godzin lub całą noc. The post Sernik Karmelowo – Orzechowy appeared first on Made
Made By Mom And SonStale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji
Pychotkaaadeser z grilla rewelacyjnie smakuje jesienią albo zimą. Tak przygotowane jabłka możemy wykorzystywać do ciast, podawać z lodami waniliowymi lub podawać same polane odrobiną karmelu. Składniki: 2 jabłka, pokroić na ½ cm plastry lub ćwiartki ½ szklanki wody ¼ szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie w dużej misce łączymy wodę
naRuszciemoim domu na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów i miodu zatopionego w karmelu ....... Życzę Wam miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:) Składniki Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonŚwięta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :) Ja wynalazłam babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix . Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta z majonezem ale to jest pyszne
Sama słodycz i szczypta chilisernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna Dekoracja ciasta: Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel. Na papierze do pieczenia położyłam łyżkę wazową dnem do góry, po czym fantazyjnymi ruchami pokryłam ją stróżkami karmelu tworząc koszyczek, który po kilkudziesięciu sekundach
W kuchennej krainiepowstały grudki, następnie dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min. A teraz tylko rodzinne malowanie
Kuchnia BeatySłodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem
Ostra na Słodkookazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20 Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,200 g schłodzonego masła,2 żółtka,Skórka otarta z jednej
SzczyptaSmaQ