ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:23/67)

PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 197

 Zimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 185

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc

W kuchni Karmel-itki
SONISPHERE FESTIVAL 2014 - 11.07, Stadion Narodowy w Warszawie 199

I znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam

W kuchni Karmel-itki
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 163

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad? A jak! 319

Poranny telefon już o szóstej trzydzieści postawił mnie na nogi.- Dzień dobry, kochanie! Myślałam, że jeszcze śpisz. Co ty tak wcześnie wstajeszw niedzielę?- Och, witaj! - przemilczałam

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 185

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie

W kuchni Karmel-itki
Pierwszy dzwonek... 246

Przecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 161

  Bardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w

W kuchni Karmel-itki
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 186

Nadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi

W kuchni Karmel-itki
Pocieszajka. 182

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 143

Oglądam przez okno idących z palemkami ludzi. Uśmiechnięci, chociaż zmarznięci, całymi rodzinami spacerują w kierunku kościoła, aby poświęcić gałązki bukszpanu, bazie ozdobione kolorowymi wstążkami i kokardkami

W kuchni Karmel-itki
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 170

Baby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie.Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 190

Wertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale..Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na

W kuchni Karmel-itki
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 186

Widzicie? Widzicie?! Czujecie? Czujecie?! Czy to już maj? Promienie słońca przyjemnie kłują mnie w skórę na gołych ramionach.Lekka sukienka w barwne kwiaty powiewa, zaczepiana delikatnymi powiewami.Ludzie

W kuchni Karmel-itki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 204

Dzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało

W kuchni Karmel-itki
Burza. 146

Słońce świeciło od samego rana tak mocno, że mogło by śmiało dziurę wypalić, a na rozgrzanych kamieniach ze śmiałością byś usmażył jajecznicę. Panował jednak względny spokój

W kuchni Karmel-itki
Magiczna Noc Restauracji. 171

Pamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się

W kuchni Karmel-itki
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2345

Brr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 212

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 185

Upały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na

W kuchni Karmel-itki
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 185

umieszczam pokruszonąnad garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając łyżką.Na samym końcu wsypuję suszoną żurawinę. Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekę około 30 minut w 180 stopniach.   SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 228

siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 142

Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI KARPATKOWE 2252

wystygła, dodaję żółtka i dokładnie mieszam, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Powstałym nadzieniem wypełniam  babeczki, posypuję odrobiną pozostałego ciasta i wstawiam do piekarnika.  Piekę 17-10 minut w 180 stopniach (redukuję temperaturę z tej do podpieczenia). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka maślane z karmelem 339

Piernikowe sercaPierniczki z lukremŚwiąteczne pierniczkiPachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami:Składniki na około 30 ciasteczek:100 g masła1,5 szklanki mąki½ szklanki śmietany 18%2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g)szczypta soliWszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy np. kółka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 140

mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane(...)grube plastry. Poukładać je na karmelu, przestrzenie pomiędzy wypełnić malinami. Odstawić. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.  Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 212

pieprzem i mieloną paprką, po czym pozostawiam na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzewam olej (w garnku czy też we frytkownicy), musi być bardzo gorący. Każdą pieczarkę zanurzam w cieście, dokładnie obtaczam, a następnie wrzucam na gorący olej. Smażę pieczarki tak długo, by nabrały pięknego złocistego koloru, pamiętając, by je przewracać podczas smażenia, aby się zezłociły z każdej strony(...)słoju, przekładając warstwami cebuli z zalewy. Uzupełniam słój do pełna zimną już zalewą i pozostawiam na noc, aby wszystkie smaki przeszły się i nabrały charakteru. SMACZNEGO!   Pozdrawiam karnawałowo, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania