ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:51/67)

IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 200

jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował(...)Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu, nie smakowało tak, jak powinno. Jednak było jakoś podobne. Kasiu, dziękuję za wspaniale spędzony poranek i popołudnie. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babeczki Dextera 166

mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)rondelka, dodajemy wodę, barwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje

Zawsze głodna!
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 211

zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)równomiernie słonecznik Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :) Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:)  Na masę karmelową  ucieramy masło na puch

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 254

odparować. 8. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy szarlotkę przez około 40 - 45 minut. Jabłka: 1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. 2. Do suchego, dużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy na małym ogniu i karmelizujemy. 3. Następnie ostrożnie wsypujemy jabłka i czekamy, aż karmel się rozpuści

W kuchni Katie
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 163

pogody, mieliśmy zaszczyt cieszyć się przyjemnątemperaturą i nieśmiałym słonkiem.Pierwszy raz byłam w tym miejscu, ale mnie zachwyciło! Coś na wzór plaży,bardzo przyjemnie.Na zdjęciu od lewej: Rybka, Karmel-itka, Chantel, Kasia i Gruszka (część ekipy). A tutaj druga część. Od prawej: Piotr, Grażynka, Marta, Marysia, Maciej i Dorota. Miła atmosfera spotkania podsycana była samymi smakołykami!Każdy z nas bowiem(...)Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne wypieki. 116

I jak spędzacie Święta?Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru

W kuchni Karmel-itki
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 189

kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie.  Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam na grubość  ok 5 mm (max do 1 cm). Wykrawała kształty i układałam na natłuszczonej blasze(...)minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde.  Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 170

połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Ale Raj - klik

Di gotuje
SERNIK "BAKUSIOWY" 373

minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim  strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję(...)brązowo-złocisty.  Po upieczeniu zostawiam na kwadrans w piecu, by odpoczął. Uwaga: pęka i lekko opada - to jego naturalne właściwości, więc się nie martwcie!  SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE AMONIACZKI 262

godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju. Piec w temperaturze 200º do momentu zarumienienia. Gdy przestygną, posmarować odrobiną lukru, posypać posypkami Delecty i odrobiną cynamonu. Jeszcze raz wstawiłć ciasteczka do piekarnika na chwilkę po udekorowaniu, aby karmel się roztopił. Ciasteczka

kuchniabellissima.wordpress.com
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 147

nasz dzisiejszy bohater,  rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą finansjerek, cierpki rabarbar przełamuje tę słodycz i fajnie ożywia smak. Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciast, możecie pominąć dodatek białej czekolady.  Financier - francuskie ciasteczka dla ludzi pieniądza Financier (po franc. finansista, bankier, kapitalista) w Polsce zostały ochrzczone uroczą nazwą finansjerki (tak mogłyby się nazywać żony(...)ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące. Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem.  Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne.  Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się Wam skomplikowane, naprawdę takie nie jest. Masło trzeba zbrązowić (czyli rozpuścić

Chilli Czosnek i Oliwa
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 152

jest  intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny.  Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym  pachnie apetycznie owocami i karmelem.  Konsystencja jest gładka i gęsta, to  smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci(...)uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba

głodny alergik
Czas na Indie! 183

dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki. CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI  z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki soku pomarańczowego(...)przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystudzenia. Chutney podaję z placuszkami chapati. Smacznego! Pozdrawiam w klimacie indyjskim, Karmel-itka PS: Cerata imitująca drewno pochodzi  ze sklepu Kolorowy Kufer

W kuchni Karmel-itki
Pierniczki brukowce 229

sssss", karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam

Blondynka Gotuje
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 124

karmelem oraz kopytem pieprzu:) połączenie jedyne w swoim rodzaju.Przepis w całości cytuję za KucharniaSKŁADNIKI:- 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały)-  200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu

Basia w kuchni
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 164

ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać ajerkoniak.  Babeczki wypełniamy karmelem

ciastkarnia na kruchym spodzie