ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:59/67)

Czym słodzić jeśli nie cukrem? 171

spora dawka kalorii. Suszone daktyle  Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej,   świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym.   OKAZJONALNIE Syropy: daktylowy - zawiera dużą ilość cukru, ale i składniki mineralne oraz witaminy klonowy(...)napisem "light", "zero", "fit", "bez cukru".  Cukier brązowy, nie zawierający na etykiecie określenia "nierafinowany" Nie dajcie się na to złapać, to najczęściej oszustwo - zwykły biały cukier barwiony np. karmelem.   Cukier nierafinowany brązowy Produkowany najczęściej z trzciny cukrowej, czasem z buraków . Można powiedzieć, że ze względu na większą zawartość minerałów jest zdrowszy niż biały. Jedynie w teorii, w praktyce

Powiedz dietom nie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 196

Na większości blogach panuje już świąteczna atmosfera a u mnie ciągle jeszcze nie. Z nastrojem świątecznym poczekam aż  przyjadę na święta do Polski. Teraz mam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierożki z serem i pomarańczami 174

 Jak wszyscy dobrze wiemy jednym z najpopularniejszych dań / deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE.Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette

Ostra na Słodko
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 151

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś

Kitchens Alphabet
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI – puszyste! 164

Czekolada + banany – połączenie idealne! Tak tak! I zapewne wielu z Was cieknie ślinka na samą myśl o takim duecie! Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 170

Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu(...)gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1006

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowo-Karmelowa Lava Cake; ''Death by chocolate with caramel'' 222

wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam  ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec:  10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Domowa korzenna przyprawa do piernika 140

zima i Boże Narodzenie, pomyślałam, że pokażę wam moją mieszankę przyprawy do pierników. Aromatyczna, wolna od syfu i mająca w sobie samo dobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej(...)kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce

ladykitchen
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 376

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g tłustego(...)teflonowej patelni. Do rondelka wsyp uprażone orzeszki, dodaj cukier i odrobinę wody. Gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Cały czas mieszaj, aby równomiernie pokryć karmelem orzeszki ziemne. Zdejmij z ognia i wysyp na talerzyk do ostygnięcia. Przygotuj polewę z białej czekolady: W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas

Moja Delicja
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 311

upiekłam sama, ale jeśli komuś bardzo się nie chce to można użyć jakichś kupnych, chociaż bardzo polecam pobawić się w to trochę, spróbować i porównać z kupnymi nadmuchanymi, barwionymi karmelem bułami.  Wszystko razem tworzy idealną całość, polecam, spróbujcie koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed(...)ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży- ok. 35-37 stopni Celsjusza), a następnie rozpuszczamy w nim miód i wlewamy to do miski z mąką. Dodajemy masło.  Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie godziny w ciepłe miejsce (np. przy kuchence, ciepłym piekarniku) do wyrośnięcia. W połowie

Symfonia Smaków
Pieczona owsianka z bakaliami wg Anny Starmach 213

zapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe(...)się karmelizować dodać masło. Następnie dodać orzechy w całości i wymieszać z cukrem, aby je obtoczył. Całość wysypać na kawałek papieru do pieczenia wysmarowanego odrobiną masła. Gdy orzechy i karmel wystygną pokroić je lub pokruszyć na wierzch upieczonej owsianki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 164

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 147

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Pavlova z żurawiną 245

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania