ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:58/67)

Czym zastąpić cukier w diecie? 176

gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić. Gdzie znajduje się najwięcej cukru? gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe  pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki  Dlaczego cukier jest nie zdrowy? Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest(...)herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza

Truskawkowa Fiesta
Kluchy parowane...Eee? 214

  U jednych - pyzy, u innych pampuchy, kluski drożdżowe, pyzuchy. W moim domu od wiek wieków, czasów niepamiętnych zawsze nazywane kluchami na parze lub parowanymi. Tak

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 194

SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym 

Słodko-Słony Świat Ilony
Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 220

Chwilę przysiadłam na ogrodzie. Wystawiłam spragniona słońca głowę ku niebu, rozpuściłam włosy.. Tak, tak, te moje krótkie kosmyki, ha ha ha! Poniosło mnie.Ekhm, wracając do

W kuchni Karmel-itki
Letni tort na urodziny C. 195

soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki. Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym 182

mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Gdy zacznie zmieniać kolor mieszamy ruchem patelni. Za pomocą karmelu sklejamy profiterole, formując wieżę oraz

Życie zamknięte w smaku
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 146

korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej  Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną  , wlać masło , wymieszać(...)zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i  wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Jogurtowe muffiny z karmelizowanymi bananami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 131

muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają(...)garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i dusimy je kilka chwil. Następnie stopniowo dodajemy cukier, który powoli będzie się rozpuszczał a banany pokryją się karmelem. Całość karmelizujemy jeszcze kilka minut- banany powinny się rozpaść. Studzimy. W jednej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym oraz karmelizowanymi bananami. W drugiej mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia

Mango Papaja
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 193

Czasami przychodzą takie małe Duszki. Wiercą się w głowie, kręcą i mącą myśli,podsuwając to, co uważają za stosowne. Hm, a niekoniecznie jest.Czasami stworki te namawiają

W kuchni Karmel-itki
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 169

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)roladzie z samego kajmaku, po prostu wzdłuż całej rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej. Roladę mocno rolujemy za pomocą ściereczki. Układamy na długim talerzu. Karmel do oblania -glazurowania rolady: - 1/3 margaryny - 2 łyżki miodu - 2 łyżki kajmaku - 1 łyżka cukru W/w składniki rozpuszczamy i mieszamy energicznie rózgą, do utworzenia się jednolitej masy. Gotujemy na małym ogniu

SMYKWKUCHNI
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2576

mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju(...)szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy  w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie 150 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru karmel można zrobić dzięki metodzie zimnej wody. Nabieramy łyżeczką część karmelu i upuszczamy do szklanki z zimną wodą. Jeżeli powstaną nitki z karmelu to jest on już gotowy.Jeżeli chcemy uzyskać

Pudełko rozmaitości
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 199

dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni i że piątek będziemy musieli zacząć(...)pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś

GRUBY WAŁEK
Sernik z mango 123

Kiedy zobaczyłam ten sernik w moim ulubionym programie "Ugotowani", a wszyscy goście się nim zachwycali wiedziałam, że muszę go zrobić po przerobieniu na zdrowszą wersję, co

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
chleb bezglutenowy (mój pierwszy!) 174

mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe... Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki dla bezglutenowców(...)oraz cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb

chili & sugar
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 232

łyżeczka ekstraktu z wanilii Do smaku. Możecie też użyć innego wybranego smaku, o tym za chwilę.   100ml wody Woda potrzebna będzie do zrobienia syropu. Nie robimy karmelu, więc cukier potrzebuje odrobinę wilgoci żeby się rozpuścić.   Szklanka (200g) cukru do rondelka. Zalewamy cukier wodą. Zostawiamy na chwilę żeby zwilgotniał. Szykujemy termometr. Stawiamy na mały ogień garnuszek i nie mieszamy(...)można zamrozić, rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania