Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym
Moje Małe Czarowaniewielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 150 g cukru ? 6 ugotowanych żółtek ? 1 łyżka kwaśnej śmietany ? szczypta soli ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: ? Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. ? Mąkę wymieszać z żółtkami, proszkiem, solą. ? Masło zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki i zagnieść. ? Ciasto
To co kochamWielkanocnym stole. Co nam trzeba? Składniki na kruchy spód: 200g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki 100 g cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka dodatkowo: puszka masy kajmakowej tabliczka mlecznej czekolady 100g miękkiego masła wiórka kokosowe krokant orzechowy posypki Robimy! Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto
LatosiowydomWielkanocnych stołach. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 500 g mąki chlebowej pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 7g 1½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżka mleka Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki. Do oddzielnej miski wlewamy wodę i łączymy ją z oliwą. Zaczynamy wyrabianie naszego ciasta
Mostek w kuchniciasto, które swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już mam dosyć mrozów i szarości otaczającej nas z każdej strony. Jabłecznik bez pieczenia, który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym
MamaOskarkaKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać(...)żółtkami, proszkiem, solą. • Masło zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki i zagnieść. • Ciasto dość trudno się zagniata bo jest dość sypkie, więc dodać śmietanę. • Jeśli 1 łyżka za mało, to dodać jeszcze jedną. • Zagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą na co najmniej 1 godzinę. • Po tym czasie rozwałkować
To co kochampopisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/(...)ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską
mojewypiekiinietylkoopisać jej smak. Robiliście kiedyś sami babkę piaskową? (Nie mówię o takiej z proszku :) - miałam również kiedyś z taką do czynienia, nie polecam). W tym roku na moim Wielkanocnym stole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową(...)masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy
Słodkie Przyjemnościsię dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie(...)jedzenia i dobra zabawa to zaklinanie urodzaju gwarantujące dobre plony w nadchodzącym roku. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone
Kate's KitchenJak zrobić domowy chrzan Przepis na chrzan tarty bez łez. Jak zrobić domowy chrzan i po co, skoro można kupić go w każdym sklepie? Moim zdaniem
Cztery FajeryBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia ŁukaszaLubicie wielkanocne przepisy? W tym roku wygląda na to, że tradycyjnych Świąt Wielkiej Nocy nie będzie, ale wiele osób po raz pierwszy będzie też przygotowywać wielkanocne śniadania i obiady, na które normalnie poszliby do rodziny. To doskonały czas na minimalistyczną Wielkanoc. Proste i pyszne sezonowe przepisy, które robi się dosłownie chwile z tanich składników, które jest łatwo kupić. Wreszcie mamy(...)czas dla siebie, nie musimy robić na nikim wrażenia pracochłonnymi daniami ani stać w kolejkach po wyszukane składniki. Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato. Ale bez spiny i stania przy garach. Jajka
Ugotowane pozamiataneChrzanowe roladki z szynki to fajna propozycja na szybką i smaczną przekąskę. Można je przygotować w ekspresowym tempie i przekonacie się sami, że zrobią furorę na
Alle Dobre!idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około 22 - 24 cm (u mnie silikonowa), posypujemy łyżką kakao całą powierzchnię i wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, na dolną półkę. Wystarczy około 30 minut i ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi foremki. Zwiększamy wówczas temperaturę(...)aluminiową. Po upieczeniu, studzimy 10 minut w otwartym piekarniku, wyciągamy i po 15 minutach można śmiało odkroić piętkę. O złudzeniach wiosennych wspominałam. A to już nie złudzenie. Krasnal wersja wielkanocna. Już czeka w towarzystwie klasycznych zajączków. Wdepnijcie, jak będziecie mieli okazję. Albo znajdźcie okazję, by tu wejść. Wypieki domowe, tradycyjne. Ceńmy takie miejsca, niewiele
Kronika PiekarnikaBabeczki w sam raz na wielkanocny stół. Delikatne, rozpływające się w ustach - idealne do święconki. Składniki (12 sztuk): 120 g masła 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie(...)suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem (można wykorzystać specjalny cukier puder do sporządzenia lukru). Smacznego
Pyszności Słodkościosobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada pozostala niezmieniona-duzo slodkiej masy na cieniutkim kruchym lub polkruchym ciescie,waflu lub oplatku.Smak mazurkow uswietniaja dodane bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!