wielkanocne, może ktoś się zainspiruje lub skorzysta z receptury. Zaczynam od pysznej babki, takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę. Potrzebujemy: Na ciasto
IzabelawkuchniWszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta
Kuchnia Pokoleńbabka Wielkanocna Przygotowanie: Do skrobi kukurydzianej dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam. Do miski przekładam tłuszcz (masło lub margarynę) o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez około 3 minuty, tak aby masa stała się puszysta. Następnie cały czas miksując dodaję po jednym jajku (nie rozdzielam żółtek od białek) i gdy jajko połączy się z ciastem dodaję kolejne
Uwaga Babcia Gotujemąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą być miłym i smacznym prezentem wielkanocnym dla rodziny, gości czy znajomych. Składniki: • 250 g mąki ryżowej • 50 g mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 200 g ricotty • 100 g masła • 1 cukier waniliowy Dekoracja • 1 czekolada gorzka(...)śmietanki 30% • dekoracyjna posypka i cukierki Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem i cukrem waniliowym. • Dodać jajko, ser i ponownie posiekać. • Delikatnie zlepić w kulę. Ciasto będzie lepkie i miękkie, wstawić więc do lodówki na 2 godziny. • Rozwałkować ciasto i wycinać ciastka foremką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
To co kochambardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą makową, wielkanocna baba drożdżowa
Plate of Joyświęta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie lepić
MarciochaKucharzywielkanocnych koszyczków. Udają się w dużych foremkach oraz zwykłych papilotkach do muffinków. Spróbujcie. Prosto, szybko i bardzo smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki
Słodkie okruszkiŚwięta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki i wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego
Mienta blogkoncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy.Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem.Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° i pieczemy przez 10-15 minut.Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.Smacznego!Przepis zamieszczam rowniez w zwiazku z zabawa Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna
Przysmaki KarolkiDo Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a
W kuchni wieczoremsię wrażenie, jakby jadło się dobrą gorzką czekoladę o smaku pomarańczy. Coś nam się wydaje, że ta czekoladowa wersja babki drożdżowej może być mocną konkurencją dla tradycyjnych i lubianych wielkanocnych wypieków. Udostępnij Czekoladowo-pomarańczowa babka drożdżowa – składniki 500 g mąki pszennej 30 g kakao 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki mleka 5 żółtek 200 g cukru(...)Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić. Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, kakao oraz szczyptę soli, wymieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, sok z pomarańczy oraz utarte żółtka. Przy pomocy haka wyrabiać ciasto 10 minut. Następnie wlać masło, dodać startą skórkę z wyparzonej pomarańczy i kandyzowaną skórkę. Ponownie wyrobić do wchłonięcia się masła. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia
niecodziennikparyniczym tort serowy, elegancki i naprawdę doskonały w smaku. Każda z warstw ciasta jest pyszna sama w sobie, z pozostałymi łączy się w ciekawą kompozycję smaków i tekstur, osadzoną na dobrze wypieczonym cieście. Składniki: proporcje na keksówkę 20 cm / 30 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm Ciasto: 2/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka miękkiego(...)łyżki kremu pistacjowego do smarowania pieczywa 200 ml śmietanki kremówki 30 % 50 gram białej czekolady 1 śmiatan - fix 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego 1 łyżka galaretki cytrynowej Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w konsystencji dość luźne i lepkie: do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, łyżkę zmielonych orzechów, dodajemy jajko, miękkie masło i mieszamy
Kronika Piekarnikatrzepaczką, należy przy tym pamiętać by za długo nie mieszać składników - tylko do połączenia (mogą zostać grudki). Wtedy nasza babka z kawałkami czekolady wyjdzie puszysta i wilgotna. To babka wielkanocna, która zawsze się udaje. Dzięki temu, że jest pieczona na oleju, jest też lekka i delikatna. Do jej przygotowania możecie użyć jabłek lub innych owoców, a także ulubionej czekolady(...)Jeśli zdecydujecie się na mleczną, warto jednak zmniejszyć ilość cukru, by Wasza babka świąteczna nie była za słodka. Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć
Lekcje w kuchnihasło "wielkanocne słodkości", więc specjalnie z myślą o tych osobach przygotowałam bezglutenowe mazurki. Nawet taki słodyczowy sceptyk jak ja ma swoich faworytów - marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki
Quinoa Raz!Pyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr masła 200 ml letniego mleka 20 gr drożdży pó ł łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE(...)odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy
La grande e la piccola cuocaOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnaWielkanocne babeczki gniazdka to świetny pomysł na coś słodkiego podczas świątecznego biesiadowania. Babeczki mają cudowny krem na bazie masła i cukru pudru, dzięki któremu krem jest idealnie gładki. Do babeczek wybrałam cukier drobny, który świetnie sprawdza się do pieczenia m.in.: muffinek i biszkoptów. *Wpis powstał we współpracy z marką Diamant . Składniki Babeczki /10-12 szt./: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)być w temperaturze pokojowej. Masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy umieścić w misie miksera, dodać też mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, następnie wlać mleko i ponownie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie. Papilotki umieścić w formie do muffinek i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez
Pasja Smaku