Małe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużną bułką. Są puszyste i delikatne w smaku. 550 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 15 g drożdży 2 jajka 80 g margaryny Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz(...)drożdże. Wlewamy do mąki. Margarynę rozpuszczamy. Przestudzoną dolewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto może być trochę klejące. Delikatnie zagarniamy boki do środka tak żeby powstała kula. Miskę przykrywamy suchą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. W razie potrzeby
VioletoweKucharzenieTarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-) spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku(...)boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę
wesoła kuchniawielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu . W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu straga.pl(...)Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki mi się przypiekły ale myślę, że nastepnym razem wyjdzie mi już tylko lepiej. składniki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suchych drożdży
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna Składniki; jajka - 5 szt mak mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, ubić(...)masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiwielkanocne śniadanie polecam słodkie bułeczki drożdżowe połączone w dużą pisankę. Bułeczki udekorowane są bitą śmietaną udającą biało jajka i morelami – żółtkami. Niby proste drożdżowe bułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki: ? 750 g mąki pszennej ? 2 jajka ? 5 łyżek cukru(...)pudru ? 1 puszka moreli w kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy ? Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. ? Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. ? Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić
To co kochammóc z niej skorzystać, musiałam znaleźć przepis, który mnie do tego typu wypieków nie zniechęci jeszcze bardziej. Byłam przekonana, że i tak coś pójdzie nie tak. Że wyrobię źle ciasto, że masło będzie za zimne, że maszynka okaże się jednak niewypałem, na pewno coś spartolę. Czytałam więc internety, studiowałam przepisy i postanowiłam zrobić ciastka z bloga i love bake . Przygotowałam(...)maszynką. W sumie prosta w obsłudze, może z 10-12 końcówek, nie no, to się nie może udać. Serio byłam przekonana, że nic z tego nie wyjdzie. Maszynkę nadziałam ciastem i pierwsze próby robiłam na blacie kuchennym. Bach, pierwsze ciastko wyszło, drugie też, piąte i dwunaste trochę się rozpadło, ale nic nie szkodzi. Potem już poszło właściwie wszystko bez żadnych
KardamonovyMoja najlepsza marmurkowa babka. Wilgotna, czekoladowa i długo utrzymująca świeżość. Na pewno nie zabraknie jej na moim wielkanocnym stole w tym roku! Składniki: - 100 g miękkiego masła - 100 g ciemnej gorzkiej czekolady - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło utrzeć(...)masę,cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do utartego masła dodawać na przemian mleko ze śmietaną/jogurtem i mąkę do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej rozstąpioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto wkładać na przemian do formy, po łyżcę: raz jasnej, raz ciemnej
CookYourselfPulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent, bo w końcu Świeta tuż tuż! Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo(...)czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyjazd na wieś do babci. Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki :) Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek : 500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła(...)drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła Rozczyn drożdżowy • 8 g suszonych drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka(...)kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. • Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. • Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut
To co kochamktórej piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce(...)idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:) TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z NUTĄ KARDAMONU, KAWY I POMARAŃCZY
KUCHARNIAkilka prób. Zawsze mówiłam - ten zakalec to przez te cytryny ;-) Może za kwaśne? Fakt jest taki, że nie tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko(...)babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyMała słodka babeczka nie tylko będzie ważnym elementem koszyczka wielkanocnego,a także ozdobą świątecznego stołu. 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju skórka z otartej cytryny 1 łyżka soku z cytryny do dekoracji: 200 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki kolorowe posypki(...)Jaja ubić z cukrem na puch,dodać aromat oraz obie mąki wymieszane z proszkiem,zmiksować. Wlać olej,dodać sok i skórkę z cytryny dalej miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Sylikonowe foremki do babeczek napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Upieczone babeczki wystudzić i wyjąć
Kolorowa kuchnia Elkibanalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny. Doskonały pomysł na wypiek Wielkanocny. *foremka 24*24 cm Składniki: na kratki kakaowe: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżki oleju(...)opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy dodatkowo: 3-4 łyżki dżemu pomarańczowa 50 g kokosu łyżka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta(...)soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców). Chałwę posiekać, wsadzić do garnuszka i zalać mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając
CookYourselfMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól
Gotowanie PatkiSernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl(...)kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek
słodki bratekradosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Optymizmu i siły płynącej z odradzającego się życia. Pomału zaczynam świętowanie, ale jeszcze chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę Wielkanocną. składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 8 łyżek oliwy 5 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)miękkie masło, żółtka i miksować. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet , olej ,olejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe
noteskulinarnyfiga