ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:180/239)

Chlebowe lale 119

Wyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny

Wiszniówka
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 205

nadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
KROKIETY Z JAJKIEM 243

krokiety to z mięsem? Z jajkiem są równie smaczne. Idealne na piątkowy, bezmięsny obiad, do tego kubek ciepłego czerwonego barszczu. Proste do przygotowania.  Wiem, że do świąt Wielkanocnych jeszcze baaaardzo daleko, ale takie krokiety sprawdzą się również doskonale na świątecznym stole :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni

Zrób to smacznie
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 193

kropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole.  Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru 150 g miękkiego masła 4 jajka(...)wrzątku dodatkowo: marcepanowe jajeczka Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać do ciasta partiami, na zmianę z ajerkoniakiem. Na koniec dodać grubo posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 138

Electrolux konkurs, gdzie do wygrania są aż 2 piekarniki Electrolux PlusSteam model EOA45555OX , dla Ciebie i kogoś bliskiego! Zasady konkursu : Wykonaj własnoręcznie wypiek , może być słodki, wytrawny; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek, bułeczek lub pieczywa. Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram oraz oznacz na zdjęciu osobę , dla której został przygotowany wypiek(...)dnia 11.04.2016 r ., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu. Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ . Poniżej przedstawiam wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki wielkanocne, przygotowane w piekarniku Electrolux z funkcją PlusSteam. Scroll down for recipe in English Bułeczki wielkanocne (15 bułeczek) Składniki: 300 ml mleka 50 g masła 500 g mąki 1 łyżeczka soli

karmelowy
Żurek na domowym zakwasie 79

Czas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka herbaciana 135

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając

Pyry na Gaz
Babka wielkanocna 137

Puszysta, mięciutka... jak babka:)Przepis zaczerpnęłam z bloga Arabeski , której fotografie tejże babki, o jej smaku mówią same za siebie:) Składniki: 4 jajka; 1 szklanka cukru

In my kitchen
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 130

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?  Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami(...)jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach  desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo wody, herbat

Truskawkowa Fiesta
Baranek Wielkanocny migdałowy lub zajączek 135

Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany.  Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g  PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)migdały i cukier, dokładnie wymieszać.  Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy.  Dokładnie wymieszać.  Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut.  Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone

Kuchnia Danusi
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 271

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowaniapoza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ  potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy jej część(...)więcej niż na zdjęciu poniżej), wylewamy jajko (jeśli dziurka jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegański sernik wielkanocny :) 178

Początkowo obawiałam się jego smaku. Pierwszy raz (dzięki Polsoja ) robiłam sernik z tofu, a do tego 100% roślinny. Wkrótce jednak okazało się, że moje obawy były

Zdrowie na języku :P
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 162

gotując pyszne potrawy a  badacz kultury epoki nowożytnej,  dr  Michał Choptiany z Uniwersytetu Warszawskiego, na początku spotkania opowiadał nam o tradycjach związanych a nadchodzącym wielkanocnym czasem, a potem pod czujnym okiem Dominika Moskalenko przygotowaliśmy 4 mięsne dania. Szczególy spotkania znajdziecie w poniższym linku, ja zapraszam Was na fotorelację (zdjęcia udostępniła marka Sokołów, za co bardzo(...)tatarskiego w koperty ze schabu Chef dogląda i pilnuje...   Silna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowa parzona 169

Święta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż(...)poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco sucha i  mało słodka . Dobrym uzupełnieniem byłaby warstwa słodkiego lukru. Przechowywana pod przykryciem następnego dnia smakowała jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu , co w przypadku ciast drożdżowych jest rzadkością. Składniki

Malinowa Kawiarenka
Hot cross buns z żurawiną 150

jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu z krzyża. Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :) Historia ich powstania cofa nas aż do XIV wieku(...)się do nich rodzynki i mieszankę suszonych owoców. Ja je zastąpiłam słodko-kwaśną suszoną żurawiną, ponieważ nie darzę rodzynek zbyt głębokim uczuciem. Wyszły pysznie i pięknie prezentują się w wielkanocnym koszyczku, dlatego bardzo polecam :) Wyśmienicie smakują same, posmarowane masłem lub przełożone cienką warstwą ulubionego dżemu. Proste, smaczne i z naprawdę ładną historią. Hot cross buns z żurawiną

Kuchnia w Słońcu Skąpana