ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:188/239)

Bułeczki zajączki na Wielkanoc 132

Smaczne pulchne i rumiane bułeczki zajączki które z pewnością będą ozdobą Wielkanocnego stołu. U nas obowiązkowo od lat mają swoje miejsce koszyczku do święconki. Warto zaangażować do ich przygotowania dzieci bo ich przygotowanie to świetna zabawa dla małych i dużych. 7-8 sztuk 500 gramów mąki pszennej tortowej 25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych 6 łyżek oleju(...)cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut.  Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć

Andzia Pichci
Babeczki do koszyczka 141

Babeczki upiekłam do koszyczka wielkanocnego, wyszły bardzo smaczne i delikatne. Zawsze piekę większą ilość i podaję na świąteczny stół. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/3 kostki masła 15 gram świeżych drożdży 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa Helio Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z mlekiem, łyżką mąki(...)minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Orzechowe koszyczki wielkanocne 196

Życzę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p otrójnie orzechowe wielkanocne koszyczki. Mocno orzechowy smak, przepyszny. Jak masło orzechowe, które mogłabym łyżkami wyjadać ze słoika. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne a przynosi dużo frajdy, zwłaszcza kiedy złożymy już całość i możemy podziwiać(...)mnie od Skworcu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Orzechy w kolorowej polewie 1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi

Szefowa kuchni
Brak tytułu 126

Wesołego Alleluja !   Z okazji Świąt Wielkanocnych Z okazji Świąt Wielkanocnych:miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.Pracy, która pomaga żyć.Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychaći szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.       CIASTECZKA DO DEKOROWANIA - przepis Składniki:  2,5 szkl. mąki 20 dag masła 1 szkl. cukru pudru(...)cukier waniliowy     Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać.   Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść. Ciasto jest dość rzadkie.   Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek.   Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 minut.   Dekorowac wedle uznania.   LUKIER: 1 białko

kolorowotorcikowo
Wielkanocna babka z białek 210

wspominałam.  Zróbcie ją koniecznie i dajcie znać czy smakowała :) Pamiętajcie też o zdjęciach i jeśli będziecie korzystać z moich przepisów (nie tylko podczas wielkanocnego urzędowania w kuchni), to szybciutko pstryknijcie i podeślijcie zdjęcie na mój adres email lub w wiadomości prywatnej na "fejsbukowym" fp Kuchnia w czekoladzie . Składniki na tradycyjną foremkę:   400g białek 200g cukru kryształu 1 łyżka(...)proszkiem do pieczenia oraz sok z pomarańczy. Przekładamy gotową masę do foremki, pieczemy ok 1 godzinę w temp nagrzanej do 180⁰C. Po upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem

Kuchnia w czekoladzie
Zupa grzybowa z chrzanem 83

Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka "Orzeszki" wypiekane na patelni 168

się ważniejsze. Aż w końcu początkiem roku trafiłam na jakąś okazyjną ofertę i stwierdziłam, że teraz albo nigdy. Kupiłam! W szafce odleżała swoje i właśnie dopiero na święta wielkanocne postanowiłam spróbować swoich sił i ... jej możliwości! Obawiałam się, że będą się znacznie różnić od tych pieczonych przez Mamę, tradycyjnie w piekarniku, tym bardziej, że były bez jakichkolwiek spulchniaczy(...)receptury Mamy, to różnicy nie było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocny przysmak spod Wezuwiusza 125

Kochani, polska Wielkanoc jest cudowna. Ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości? Nasze tradycje, potrawy- są niepowtarzalne i najlepsze na świecie! ;) Jednak chcę Wam dzisiaj zaproponować danie, które w

Pichceniomania
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 115

Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   200 g margaryny 1 jajko  4 duże łyżki cukru pudru  3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany(...)PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiosenna sałatka na krakersach 579

takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości.  I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka(...)przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu  Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę)  36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym

bistro mama
Terrina z twarożku i łososia 63

Czas czytania: 2 min Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, bez pieczenia czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona

SprawdzonaKuchnia.pl
BABKA CYTRYNOWA 130

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.   Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy

Słodki Zakątek
CIASTECZKA CZEKOLADOWO - MIĘTOWE 123

roku, zamiast wielkanocnych mazurków, piekę ciastka. Różne, różniste. Każdy z domowników ma swoje ulubione, będzie więc w czym wybierać. Może i Wy się skusicie, na małe, mięciutkie ciasteczka. Ich czekoladowo-miętowy aromat, nie pozwala im się oprzeć :) SKŁADNIKI: 2 jajka 250 g mąki  200 g cukru pudru 100 g masła 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)posiekanej drobno świeżej mięty A jak to zrobić: Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy drewnianej łyżki. (Ciasto może sprawiać wrażenie dość "luźnego") Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy, uformować

Kuchnia w opałach
Wielkanocne chlebki 114

niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój

Wielki apetyt
Mini brioszki 128

suchych drozdzy1 malenkie jajko1 lyzka maku do posypania lub grubego cukru(Hagelzucker)Do posmarowania:zoltko wymieszane z 2 lyzkami mlekaPrzygotowanie:Powtarzamy wszystkie czynnosci jak przy wykonywaniu ciasta drozdzowego.Formujemy z ciasta walek  i odcinamy 9 rownych czesci.Z kazdej czesci robimy jedna duza kulke i druga malutka.Do przygotowanych foremek silikonowych wkladamy duze kulki.Wierzchy  ulozonych kul smaruje woda i przylepiam(...)rownoczesnie z brioszkami pieklam chalke i zajelo mi to 25 minut.Lekko studzimy na kratce,bo jeszcze cieple sa najlepsze.Serwujemy z maslem,twarozkiem lub konfitura.Smacznego!Brioszki ktore przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego mozemy wzboganic dodatkiem szafranu i rodzynek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ostatnia wielkanocna babka 140

już po Świętach, gdy wybierałam się do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza kawa - tylko u Karoliny). A że pomysł na taką właśnie babkę chodził za mną już od dawna, zabrałam się do pracy. Tak naprawdę(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka czekoladowa 83

Pyszna babka czekoladowa będzie królowała na Waszym wielkanocnym stole. Proponuję ją w wersji jeszcze bardziej czekoladowej, czyli z polewą gorzej czekolady. Zapewniam, że nie zakończycie na jednym kawałku! Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 150 g masła 4 jajka 200 g mąki 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Rozpuścić czekoladę z masłem i ostudzić(...)kakao. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać małymi porcjami masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Okrągłą formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczoną babkę odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
STAROPOLSKA BABA PARZONA 172

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw(...)wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii

RAROSSA