Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepyszną i nietuzinkową propozycję na świąteczny stół. Przepisy na babki są już na
SMYKWKUCHNIPyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z
Kolorowy Przepisownikjeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBuraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć ten czas(...)Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) Sałatka makaronowa z brokułem Ciasto pleśniak Szybka i prosta szarlotka
Dieta bez mlekaDzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):) WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH(...)Przygotowanie : Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie) pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej
zdrowa vege kuchniasłodkości. Na weekend wraz z moją córeczką upiekłyśmy wspaniałe, wilgotne babeczki nadziane masą orzechową. Zachęcam Was do spróbowania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki możecie również przygotować na wielkanocny stół, nie sprawią Wam kłopotów, a zachwycą każdego orzechowego łasucha. Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżeczek (z górką(...)Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszkiSkładniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
KreatywnePinystole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek(...)cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite DaniaŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej, 120g mąki(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja: Wypieki z pasją
Z miłości do słodkościChlebki do żurku...Okrągłe miseczki domowej roboty.Idealne do zjedzenia wraz z zupą!Smaczny sposób na podanie żurku.Składniki:650 g mąki pszennej;2 łyżeczki soli;2
Gospodyni Miejskaśmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza. Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół … No właśnie Wielkanoc już tuż tuż. Ładna pogoda zachęca do porządków…Dzisiaj mam w planie zająć się balkonem. Wieje dosyć zimny wiatr ale mam słońce po południu. Może(...)pieprz do smaku Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam oraz sól. Rozcieraj palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy
codojedzeniażółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty(...)potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 250 g jogurtu naturalnego 3,6 % 1/2 szklanki oleju skórka otarta z wyparzonej cytryny(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. 2-3 łyżki soku z cytryny
Ze smakiem i z pasjąmałe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób. Uwielbiam ten rodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości(...)zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy
Przysmaki KarolkiWielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru(...)łyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami
Wielki apetyt