ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:205/239)

WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU 183

samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale to jak się okazuje wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. No chyba, że mamy sprawdzony patent, wóczas przygotowanie wielkanocnych baranków, to czysta przyjemność. Kiedyś eksperymentowaliśmy: forma wymoczona, wysmarowana solą, masło zimne, w temp.pokojowej, forma do zamrażarki, itp.itd. Pomysłów było wiele, nie wszystkie się sprawdzały. Odkąd mamy patent na formę(...)etap ubijania. Przekładam kawałki masła do miski, przelewam także przez sito maślankę z grudkami masła, które odpadły od łopatki. Maślankę przelewam do słoika i odstawiam, można ją wykorzystać do ciasta lub po prostu wypić. Ten etap zajmuje mi ok.5 minut. Do miski z kawałkami masła wlewam bardzo zimną wodę, ubijam masło łyżką i wypłukuję resztki maślanki. Czynność tę powtarzam kilkakrotnie

Smaczne Zdrowe
Babka Wielkanocna 99

Kolejny przepis na coś pysznego, słodkiego oraz świątecznego. :) Babka Wielkanocna to smakołyk pojawiający się na naszym stole, a także w koszyczku wielkanocnym. Co ważne, jest łatwa w przygotowaniu i chętnie zjadana przez całą rodzinę. Babkę robię na wiele sposobów łącząc różne smaki. W tym roku wybrałam babkę waniliową z polewą czekoladową (czasem do polewy dodaję startą skórkę z pomarańczy(...)jajek. Miksuj na puszystą masę (miksuj przynajmniej 10 minut), a następnie wlewaj olej cały czas miksując. Gdy jajka są dobrze ubite dodaj mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż delikatnie ciasto do foremki i piecz około 59 minut.Aby przygotować polewę, w garnuszku rozpuść czekoladę, olej i śmietanę. Polej babkę polewą póki jest gorąca

Keto Przepisy
Pascha Wielkanocna 439

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 187

wykorzystać. Efekt? Cudownie kremowy sernik, któremu ciężko się oprzeć. Nawet moja młodsza, wybredna Siostra pochwaliła, więc coś musi w nim być. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 134

się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole(...)jedzenia i dobra zabawa to zaklinanie urodzaju gwarantujące dobre plony w nadchodzącym roku. A potem? A potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Miłego objadania!   Artykuł Skąd się wziął Tłusty Czwartek? pochodzi z serwisu Kate's Kitchen - zdrowie, dieta, przepisy, restauracje, podróże, motywacja

Kate's Kitchen
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 123

chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut. Warstwa szpinakowa:200 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła250(...)serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babeczki śmietankowe z makiem 372

śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany 18% 50g roztopionego masła 50g cukru 50g suchego maku 1 jajko(...)kratce - babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem

Smakołyki Bereniki
Babka piaskowa z bakaliami 105

Babka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki(...)dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy lub miksujemy. Masę wykładamy do formy. Piekarnik na 170 stopni pieczemy przez około 40 minut. Możemy pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem jeśli ciasto się nie przyklei wyjmujemy babkę. Posypujemy babkę cukrem pudrem.   Artykuł Babka piaskowa z bakaliami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Tort Monte 146

nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu(...)garścią posiekanych orzechów i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Całość posmarować pozostałym kremem. Ozdobić odsączonymi rodzynkami wg uznania i orzechami. Boki obsypać płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego! :))) PS - zapraszam po inne wielkanocne przepisy :) [ klik

Trufelkowo
Przepis na wytrawne muffinki z białą kiełbasą, majerankiem i pastą jajeczno – chrzanową 282

Pomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć(...)Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie kilkoma ruchami łyżki. Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami i włóż do każdej z nich ciasto do wysokości 2/3 papilotki. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika na około 20 minut. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z tartym

Eat me! Fit me!
Babka kawowa 125

Ilość porcji: 12 W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią klasykę słodkiej strony wielkanocnego stołu. U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :) Napisz(...)jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa

Wędrówki po kuchni
Babka herbaciana 128

Dziś babka z herbatą i do herbaty, chyba, że ktoś woli do kawy. Dzięki dodatkowy aromatycznego earl greya nabrała ciekawego smaku. Jak wszystkie babki ma to

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady na oleju rzepakowym 121

miałam małego pomocnika, który pomagał kroić czekoladę, mieszać składniki i pozował pięknie do zdjęć. Mowa o 9- letniej dziewczynce, pełnej zapału i ogromnej miłości do słodkości.  W mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego dlatego, że tylko dzięki niemu moja  babka jest odpowiednio wilgotna i smaczna. Jako dietetyk często stosuję w wypiekach olej rzepakowy ze względu(...)pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dużą babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Mango Papaja
Mazurek kajmakowy 436

Pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu, jeśli ciasto wyrosło na środku, dociskamy je lekko do formy rękawicą, aby powierzchnia była płaska. Studzimy. Zwilżonymi dłońmi wylepiamy masą marcepanową ostudzony spód ciasta (jeśli używamy), a następnie rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy bakaliami – można je rozsypać bez ładu lub ułożyć w rzędach czy w formie kwiatów. Do tego mazurka polecam szczególnie domową(...)skórki się scukrzą i będą twarde). Gorące przelewamy do słoika, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane skórki będą długo przydatne do spożycia. Ja do Wielkanocnego przepisu, użyłam zapasów zrobionych w grudniu. Post Mazurek kajmakowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 104

przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne(...)mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze

zadanie-gotowanie