robię) 😂😂 Ehhh... Naprawdę doceniam obecne chwile, mimo tego, iż nie jest to na pewno łatwy czas dla nas wszystkich... Przeglądając swoje kulinarne zapiski w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego Wielkanocnego przepisu, którym mogłabym się jeszcze na szybko z Wami podzielić przed Świętami, trafiłam na Babkę Majonezową... Zapewne wielu z Was ją kojarzy z dzieciństwa, ale może o niej zapomnieliście(...)skórkę otartą z cytryny, kilka kropel aromatu oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, i wymieszaj całość ręcznie bardzo delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz babkę przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika całkowicie i pozostaw babkę jeszcze na jakieś
Słodko-Słony Świat Ilonysezam, wiórki, amarantus, proszek do pieczenia, galaretkę) przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i pastę waniliową (można zastąpić esencją/ekstraktem/ziarenkami z laski wanilii) - ręcznie zagniatamy ciasto. Nabieramy porcje łyżką, formujemy kulki, układamy zachowując odstępy (urosną) na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczamy i trzonkiem, np. tłuczka do ziemniaków robimy na środku małe(...)zwolenników, więc z tego względu… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na blogu, na ciasteczka z wykorzystaniem kleiku ryżowego: Ciasteczka ryżowo kokosowe Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe Wydrukuj przepis The post Ryżyki kokosowo sezamowe z amarantusem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50(...)ubić na sztywno.Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodając stopniowo po 3 łyżki cukru i żółtko. Następnie dodać zaczyn z drożdży, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć
kolorowotorcikowomiesiąc Wielkanoc, więc powoli możemy myśleć i planować wielkanocne dania i wypieki. Mi Wielkanoc najbardziej kojarzy się z babkami i w okresie okołowielkanocnym dość często je przygotowuje. Jest to taki mały trening, szansa na sprawdzenie przepisów itp. Dlatego też dziś mam dla was przepis właśnie na babkę. Jest to klasyczna babka piaskowa, dwukolorowa, ale zrobiona na mące ziemniaczanej i kokosowej(...)puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione i przestudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Większą część ciasta przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Resztę ciasta wymieszałam z kakao
Waniliowe ImprowizacjeBłyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut
Ze smakiem i z pasjąŚwięta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie. Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości. Składniki(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszkimoimi Czytelnikami. Jaka jest? Bardzo cytrynowa w smaku, puszysta, ale też wilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz cruffin Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki: 150g(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam
Obiad gotowyjest pyszny krem i słodki dżem. Macie ochotę na więcej babeczek? ↓ Babeczki cytrynowo-borówkowe Kruche babeczki z kremem i truskawkami Kokosowe babeczki z wiśniami Babeczki z mietą i rabarbarem Wielkanocne babeczki majonezowe Składniki (9 sztuk): 150 g. świeżego szpinaku 3 jajka 100 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szkl. oleju rzepakowego 180 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej(...)wlej szpinak i dodaj skórki z cytrusów. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto rozłóż do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych, wtedy można je łatwo wyciągnąć) do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odczekaj
Delicious PlaceCoraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić(...)seler korzeniowy 1 por 1 cebula 2 suszone kapelusze borowików 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżka majeranku 500 ml żuru Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Farsz: 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy
R'n'G KitchenWitajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się również w wielkanocnym koszyczku jako dopełnienie święconki. Przed upieczeniem chałki można posypać drobną kruszonką lub płatkami migdałów czy sezamem, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam! Składniki na mini chałeczki(...)mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować
Rozpustne gotowaniełasuchów i fanów czekolady, czekoladowy mazurek to pozycja obowiązkowa w menu wielkanocnym. Zrobić go można na wiele sposobów, wypełniając ganachem, musem, oblewając czekoladą. Mazurek czekoladowy przygotowałam z czekoladowym ganachem, dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku oraz z gotową masą krówkową, dla dodania słodyczy. Masa krówkowa stanowi w mazurku także element dekoracyjny. Mazurek czekoladowy ozdobiłam złotymi czekoladowymi jajkami oraz posypkami w złotym(...)Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek
kolorowotorcikowoSernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku
Smaczne ZdroweŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały(...)GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Malinowe PocałunkiJeśli chcecie zachwycić rodzinę w czasie wielkanocnego śniadania, zapraszam Was na dzisiejszy przepis na puszyste i delikatne jak puch drożdżowe bułeczki. Dodatek ziół nadaje bułeczkom niezwykłego smaku i aromatu. Natka pietruszki dodaje nuty świeżości, szczypiorek wyrazistości i pikantności a b azylia lekko orzeźwiającego, słodkiego smaku . Taka k ompozycja ziół tworzy doskonały efekt smakowy, cieszący nasze podniebienie. SKŁADNIKI(...)drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocaRolada serowa z mięsem mielonym to kolejna potrawa, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości jak np. zbliżającego się Sylwestra czy
Ola la LCHF