ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:189/239)

PUDDING Z NASION CHIA, KIWI I BANANA 121

Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 119

kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem. Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić. Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą(...)Ps.Mój Wypiek bierze udział w Akcji na Durszlaku- Wielkanocne wypieki z Delectą

Wanilia i Kardamon
Ekspresowa Babka Wielkanocna 184

Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)SKŁADNIKI                5 jajek1 szklanka cukru200 g masła 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 łyżka ciemnego(...)Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajko w szynce 166

miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna", a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach.W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly(...)mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka.Dzis niektore z tych dan robie

Przysmaki Karolki
Drożdżowe zajączki. 55

Dzisiaj przepis na hot dogi w wielkanocnej wersji. Pyszne puszyste bułeczki w słodkiej formie wielkanocnego zajączka nadziewane parowka. Dzieci będą je uwielbiały. Świetne również jako ozdoba wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI: 200 ml letniego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli około 400 g maki pszennej 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 1 jajko plus 1 białko 50 g masła(...)minut. Kiedy drodze zaczną pracować wlać do nich rozpuszczone i ostudzone masło, sol, jajko oraz białko. Dobrze wymieszać i do miski przesiać mąkę. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. gotowe ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę . Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnice i pare razy zagnieść. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować z nich bułeczki, które

Pani M - kuchnia smakowita
Mazurek wielkanocny 206

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki:  SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel(...)czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy

Gotuj z Mąką
Babeczki drożdżowe 123

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych Papilotki(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Warstwowa Sałatka z Buraczkami 65

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwowa sałatka z buraczkami nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Podstawowymi składnikami sałatki są oczywiście buraczki

Przepiski.pl
Babki ponczowe 150

Od dawna miałam ochotę wypróbować babki ponczowe. Aby nie zaczynać od eksperymentów i postanowiłam wykorzystać gotowy przepis. Padło na przepis Pawła Małeckiego –>KLIK. Wprowadziłam

Mienta blog
CYTRYNOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 604

Jestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :).  Przepis powstał na

Przepisy Aleksandry
Słodkie koszyczki 100

koszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę każdemu z osobna radości, słońca, pogody ducha, odpoczynku, zdrowi i miłości. Niech ten czas będzie dla was chwilą wytchnienia, i da wam dużo siły. Wesołego Alleluja i smacznego jajka(...)śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej dekoracją: 2 kiwi 1 puszka mandarynek winogrono zielone jajka kolorowe jajka kolorowe Koszyczki: Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą

wesoła kuchnia
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 120

nikogo nie zmyli ta aura - warsztaty poświęcone były nadchodzącym świętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu(...)przystawkę został wybrany schab Naturrino z sosem tatarskim z tuńczykiem. Tradycyjna biała kiełbasa została podana w nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym

Obiad gotowy
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 177

Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami.  Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać(...)rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja:  forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe   75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)   120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania

SzczyptaSmaQ
Sałatka z brokułem i białą kiełbasą 748

Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – to kolejna propozycja sałatki na Wielkanoc , z wykorzystaniem białej kiełbasy i pysznego sosu na bazie majonezu i chrzanu. Jeśli

Kulinarne Przeboje
Babeczki wielkanocne 133

Idealne babeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam. Składniki: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 36% 0,5 łyżki soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę  ok. 10 minut mikserem(...)mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia.  Następnie dodajemy śmietanę, resztę mąki  i sok z cytryny. Foremki do babeczek smarujemy masłem  i wysypujemy mąką. Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Wielkanocne babeczki 211

przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek!  Składniki na 10 babeczek: 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej 10 dkg masła 1 łyżeczka(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie

Kulinarne Inspiracje
DUUUŻO RZODKIEWKI 130

straganie co najmniej cztery dorodne pęczki rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną listę koniecznych zakupów wielkanocnych? Polecam!  Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI 4-5 pęczków rzodkiewek 3-4 ugotowane na twardo jajka mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany 3-4 łyżki musztardy 4-5 czubatych łyżek majonezu sól, pieprz(...)startych rzodkiewek. Dodaję śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego

KUCHARNIA