Moja najlepsza marmurkowa babka. Wilgotna, czekoladowa i długo utrzymująca świeżość. Na pewno nie zabraknie jej na moim wielkanocnym stole w tym roku! Składniki: - 100 g miękkiego masła - 100 g ciemnej gorzkiej czekolady - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło utrzeć(...)masę,cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do utartego masła dodawać na przemian mleko ze śmietaną/jogurtem i mąkę do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej rozstąpioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto wkładać na przemian do formy, po łyżcę: raz jasnej, raz ciemnej
CookYourselfPulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent, bo w końcu Świeta tuż tuż! Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo(...)czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyjazd na wieś do babci. Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki :) Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek : 500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła(...)drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła Rozczyn drożdżowy • 8 g suszonych drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka(...)kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. • Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. • Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut
To co kochamktórej piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce(...)idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:) TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z NUTĄ KARDAMONU, KAWY I POMARAŃCZY
KUCHARNIAkilka prób. Zawsze mówiłam - ten zakalec to przez te cytryny ;-) Może za kwaśne? Fakt jest taki, że nie tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko(...)babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyMała słodka babeczka nie tylko będzie ważnym elementem koszyczka wielkanocnego,a także ozdobą świątecznego stołu. 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju skórka z otartej cytryny 1 łyżka soku z cytryny do dekoracji: 200 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki kolorowe posypki(...)Jaja ubić z cukrem na puch,dodać aromat oraz obie mąki wymieszane z proszkiem,zmiksować. Wlać olej,dodać sok i skórkę z cytryny dalej miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Sylikonowe foremki do babeczek napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Upieczone babeczki wystudzić i wyjąć
Kolorowa kuchnia Elkibanalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny. Doskonały pomysł na wypiek Wielkanocny. *foremka 24*24 cm Składniki: na kratki kakaowe: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżki oleju(...)opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy dodatkowo: 3-4 łyżki dżemu pomarańczowa 50 g kokosu łyżka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta(...)soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców). Chałwę posiekać, wsadzić do garnuszka i zalać mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając
CookYourselfMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól
Gotowanie PatkiSernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl(...)kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek
słodki bratekradosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Optymizmu i siły płynącej z odradzającego się życia. Pomału zaczynam świętowanie, ale jeszcze chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę Wielkanocną. składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 8 łyżek oliwy 5 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)miękkie masło, żółtka i miksować. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet , olej ,olejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe
noteskulinarnyfigaKochani następny Wpis przemawiający do wszystkich, idealny na zbliżające się Święta Wielkanocne Składniki: - 500 g mąki pszennej typ 500 - 1 opakowanie drożdży suchych - 250 ml mleka ciepłego lecz nie gorącego - 2 łyżki cukru -szczypta soli - 100 g rozpuszczonej letniej margaryny - 2 jaja Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście - roztrzepane jajko(...)Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy owalne bułeczki które nacinamy nożem
Różowa kuchniawyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki gotowanej, a że w tym moje święta wyglądały trochę inaczej niż zwykle, to babkę tę ugotowałam ciut po świętach ;) Przepis na nią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki: * 6 jajek(...)masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną
Zrób to smacznietartaletki z musem z mango i pomarańczy, ozdobione złotymi słodkimi gniazdkami z czekoladowymi jajkami. Na pewno zaskoczą nie tylko małych gości, ale też tym starszym przypadną do gustu. TARTALETKI WIELKANOCNE z MUSEM z MANGO i POMARAŃCZY Składniki: spód: 300 g mąki, 150 g masła, 90 g cukru np. Diamant, 3 żółtka, 2 łyżeczki kakao, szczytpa soli wypełnienie: 1 duże mango(...)czekolady, 100 ml śmietany 30%, 100 g płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą
Bon appetit mon amieSałatka Grosik to bardzo smaczna sałatka warstwowa. Składa się z kilku kolorowych warstw, które ułożone na przemian w przezroczystej salaterce pięknie się prezentują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plSałatka z porem i jajkiem to jedna z najłatwiejszych i najbardziej popularnych sałatek. Znajduje się ona na liście moich ulubionych sałatek. W jej skład nie wychodzi
Przepiski.pl