ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:181/239)

Wegański sernik wielkanocny :) 176

Początkowo obawiałam się jego smaku. Pierwszy raz (dzięki Polsoja ) robiłam sernik z tofu, a do tego 100% roślinny. Wkrótce jednak okazało się, że moje obawy były

Zdrowie na języku :P
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 158

gotując pyszne potrawy a  badacz kultury epoki nowożytnej,  dr  Michał Choptiany z Uniwersytetu Warszawskiego, na początku spotkania opowiadał nam o tradycjach związanych a nadchodzącym wielkanocnym czasem, a potem pod czujnym okiem Dominika Moskalenko przygotowaliśmy 4 mięsne dania. Szczególy spotkania znajdziecie w poniższym linku, ja zapraszam Was na fotorelację (zdjęcia udostępniła marka Sokołów, za co bardzo(...)tatarskiego w koperty ze schabu Chef dogląda i pilnuje...   Silna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowa parzona 166

Święta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż(...)poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco sucha i  mało słodka . Dobrym uzupełnieniem byłaby warstwa słodkiego lukru. Przechowywana pod przykryciem następnego dnia smakowała jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu , co w przypadku ciast drożdżowych jest rzadkością. Składniki

Malinowa Kawiarenka
Hot cross buns z żurawiną 145

jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu z krzyża. Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :) Historia ich powstania cofa nas aż do XIV wieku(...)się do nich rodzynki i mieszankę suszonych owoców. Ja je zastąpiłam słodko-kwaśną suszoną żurawiną, ponieważ nie darzę rodzynek zbyt głębokim uczuciem. Wyszły pysznie i pięknie prezentują się w wielkanocnym koszyczku, dlatego bardzo polecam :) Wyśmienicie smakują same, posmarowane masłem lub przełożone cienką warstwą ulubionego dżemu. Proste, smaczne i z naprawdę ładną historią. Hot cross buns z żurawiną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocny koszyczek drożdżowy z instrukcją krok po kroku 293

W zeszłym roku znalazłam w Internecie przepis na te cuda! Jednak przed Świętami nie było czasu, by się za to zabrać, a potem jakoś już nie

Z miłości do słodkości
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 197

szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb do żurku, barszczu białego? A może do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju(...)żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy z misy, tylko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna 1093

Kocham wszelkiego rodzaju ciasta. A babki... te w szczególności. Jako dziecko nigdy nie mogłam się doczekać, aż ostygną i będę mogła zjeść kawałek tej żółciutkiej, pulchnej pyszności. Zresztą przyznam szczerze, że mimo iż nie jestem już malcem ledwo sięgającym do blatu stołu, to nadal mam problem by nie porwać jeszcze ciepłego kawałka babki. Bo powiedzcie sami, jak tu się powstrzymać(...)wkoło unoszą się tak smakowite zapachy... Dziś przedstawiam Wam przepis na puszystą babkę wielkanocną. Przepis znam od lat. Zawsze uważałam, że liczy się przede wszystkim smak i prostota. Spróbujcie. Ta babka zawsze się udaje. ... chwilę później nie było już nawet słodkich okruszków ... Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym 62

udogodnień jakie daje nam nowoczesna technika. Podczas świąt mam zamiar zobaczyć się ze swoimi dziadkami przy Skype’a i cieszyć się chwilą. Dzisiaj smakowity przepis na babkę wielkanocną polaną lukrem z naturalnym, buraczanym barwnikiem. W środku, obok kakao znajdziemy również niespodziankę w postaci marmolady malinowej, mniam! Składniki na babkę: – 300g masła – 220g mąki pszennej – 200g cukru(...)jajku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian połowę mąk, 20ml mleka, resztę mąk i 20ml mleka, mieszając tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej formy, a na nią wykładamy marmoladę. Do reszty ciasta dodajemy kakao, 30ml mleka i 30g cukru, mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy

Be Fit Be Strong
Sernik wiedeński bezglutenowy 307

Wysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, zyskał sobie wielką popularność w Europie, a podbite kraje wypracowały sobie własne przepisy na ten smakołyk. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy(...)uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego

mojewypiekiinietylko
Babka drożdżowa 46

drożdżowa, czyli babka przygotowana z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe zrobiłam z użyciem suszonych drożdży. Zaczynając przygotowanie ciasta drożdżowego należy się upewnić, iż wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Mleko oraz masło powinny nawet być letnie, gdyż dzięki temu ciasto nam szybciej wyrośnie. Mąkę oraz cukier puder koniecznie należy przesiać przez sitko, po to aby ciasto miało lekką, puszystą konsystencję. Raz chyba(...)przez kolejne 4-5 minut. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rodzynki. Miskę z ciastem przykryć ścierką kuchenną i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko odgazować, uformować w rulon i ułożyć w formie do babki lekko nasmarowanej margaryną. Formę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać

MeCooks
Muffinki z prażonymi jabłkami 63

polecam. Wyszły mięciutkie, długo zachowują świeżość i śmiało można je przygotować i na co dzień i w święta. Idealne do kawki, herbatki, można zapakować do szkoły i pracy. Do wielkanocnej święconki również się polecają🙂 Składniki (na 12-16 sztuk): 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 jajko 200ml mleka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju aromat(...)Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki poza jabłkami umieścić w misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników.  2. W formie na muffinki umieścić papilotki, do każdej nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce prażonych jabłek i na koniec znów po łyżce ciasta.  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. 4. Ostudzone można oprószyć cukrem

Kuchnia domowa Ani
Babka wielkanocna z dodatkiem mleka skondensowanego 64

Jeśli powoli zaczynacie szukać świątecznych przepisów to dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem mleka skondensowanego. Jest bardzo smaczna i cały czas wilgotna, zniknęła naprawdę szybko, a

To co lubię - gotuję i polecam
Kulicz twarogowy 108

Wielkanoc w tym roku przypada późno, a to oznacza, że mamy więcej czasu na przemyślenie wielkanocnego menu i wypróbowanie nowych przepisów. W zeszłym roku zamiast tradycyjnej babeczki do koszyczka upiekłam rosyjski kulicz. Kulicz to również babka, pieczona w specjalnych wysokich formach. Receptura kulicza jest bogata w żółtka, masło, moczone w rumie bakalie. Ponoć dobrze przygotowany kulicz długo zachowuje świeżość(...)psuje się i może leżeć nawet kilka tygodni. Nie dane mi było tego sprawdzić, gdyż nasz kulicz został zjedzony od razu podczas śniadania. Upiekłam go z drożdżowego ciasta z dodatkiem twarogu, dzięki czemu był wilgotny, a jednocześnie lekki. W tym roku będzie powtórka:) Na blogu znajdziecie również przepis na kulicz w wersji tradycyjnej. Kulicz twarogowy Składniki: zaczyn: 25g drożdży 60ml

Obiad gotowy
Waniliowo-korzenne owieczki 119

różnych kształtów: serduszko, ślimaka, autko, myszkę miki i krowę, która równie dobrze mogłaby być twarzą Lorda Vadera;) Same ciasteczka wyszły niebywale smaczne. Kruche, delikatnie… idealne do wielkanocnego koszyka/na wielkanocny stół. Polecam, bo są pyszne:) 2 szkl. mąki 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 żółtka 50 g mielonych(...)proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego

Smaki Na Talerzu
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 57

ponieważ kolejny jej kawałek o kolorze kawy z mlekiem, popijam właśnie poranną kawą z mlekiem. Nadal pyszna, a to już trzeci jej poranek. Słodka jabłkowa kosteczka, otoczona miękkim ciastem, o pełnoziarnistym posmaku. Pomimo braku tłuszczu, niewielkiej ilości cukru, jest bardzo smaczna. Wypieczona, mięsista. Może zastępować poranną chałkę do kakao lub drożdżówkę, jeśli nie wzbraniacie się przed pełnoziarnistymi wypiekami. Idealna(...)wymaga wielu składników. Doskonała ciepła, z chrupiącą skórką i jak się właśnie przekonuję, po trzech dniach również, choć już bez chrupania. Jak już umyjecie opróżnione blaszki po tradycyjnych bohaterach wielkanocnego stołu,  dajcie szansę tej skromnej babeczce. W ramach detoksu cukrowo - tłuszczowego. Składniki: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej 2 jaja "L" 2 niewielkie

Kronika Piekarnika