Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame al cioccolato ma nawet swój
Di gotujeMazurek. Obrzydliwie słodki, zbity, klejący i mega kaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym
sama złodyczpowinien on smakować. Po prostu, staram się by był dobry! Dzisiejszy mazurek inspirowany jest moim przepisem na czekoladowe jajko z nadzieniem, który możecie znaleźć w e-booku wielkanocnym codzisw.menu. Do masy czekoladowej dodałam amaretto, ale spokojnie możecie je pominąć. Będzie jeszcze bardziej fit! Tę wersję wykonałam z wegańskim lemon curd. Niestety czasu już nie starczyło na ponowne wykonanie wegańskiej wersji(...)Żeby wykorzystać całą czekoladę, to przelewamy połączone skłądniki spowrotem do miski, w której topiliśmy czekoladę. Takim sposobem nie zmarnujemy ani grama czekolady! Masę czekoladową odkładamy na bok. Wyciągamy surowe ciasto i wylepiamy nim tortownicę (najlepiej, żeby tortownica była pokryta papierem do pieczenia), ewentualnie, możemy uformować jajko lub płaski placek. Spód dziurawimy widelcem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut
Fill The Bowlśrednicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kawę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy(...)płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać od razu z braku czasu, ale polecam wstawić go chociaż na godzinkę do lodówki, żeby masa trochę stężała ;) Smacznego! Po więcej Wielkanocnych inspiracji zapraszam TUTAJ
My Culinary Artjuż dzisiaj, ale na blogu przepisy pojawią się dopiero po Świętach (może komuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył(...)pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoraz bliżej, dlatego mama dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to prosty przepis na babeczkę, a raczej na zajączka, który jest nie tylko smaczny, ale stanowi też piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Dzieciom na pewno wielką frajdę sprawi jego dekorowanie:) Składniki: 125g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 130g mąki pszennej, 2 limonki, szczypta soli(...)puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca
Z miłości do słodkościprzyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże wybór pozostawiam Wam. Jest to przepis idealny na zbliżające się święta wielkanocne. Całość polałam karmelem, który jest niczym innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny. Składniki: 400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem) puszka(...)kwestia gustu. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut. Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce. Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Po około 30 minutach
greenscarfBabkę upiekłam w lutym, wyciągnęłam świąteczne lampki - zajączki, jajeczka, zrobiłam zdjęcia i ze smakiem zjedliśmy ciasto na deser. Za oknem padał deszcz, było szaro, buro i zimno. Marzyłam o kwietniu, wiośnie i świętach takich jak w zeszłym roku. Marzyłam o schowaniu kozaków i zimowych kurtek. O rowerze i sportowej bluzie. Mamy kwiecień, piękną pogodę i święta za parę(...)zawsze widzę więcej plusów niż minusów. Niech te święta więc bez względu na wszystko - będą wesołe na tyle, na ile być mogą. Niech niesie się odgłos tłuczonych jajek przy wielkanocnym śniadaniu, niech leje się woda w poniedziałek, niech na stole nie zabraknie ulubionych smakołyków, a w sercu nadziei. Składniki: wymiary dna keksówki
bistro mamaminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wielkanocny torcik chrzanowy bardzo smaczny, charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole. Składniki pasty: 5 dużych jajek kurzych 150g szynki drobiowej, zetrzeć na tarce na dużych oczkach 3 łyżki majonezu(...)byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji. Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem. Przygotowanie ciasta: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 roztrzepane jajko Kilka łyżeczek płatków migdałowych Oba ciasta
W garach u Gosibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wielkanocny torcik chrzanowy bardzo smaczny, charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole. Składniki pasty: 5 dużych jajek kurzych 150g szynki drobiowej, zetrzeć na tarce na dużych oczkach 3 łyżki majonezu 1 słoiczek ulubionego chrzanu Sól, odrobina cukru do smaku(...)byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji. Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem. Przygotowanie ciasta: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 roztrzepane jajko Kilka łyżeczek płatków migdałowych Oba ciasta
W garach u Gosiwspaniałe w smaku. Jeśli będziecie chcieli przygotować je na Wielkanoc, możecie upiec je nawet w piątek. Po wystudzeniu i szczelnym owinięciu w folię spożywczą będą wspaniałe nawet w Wielkanocny Poniedziałek, choć wątpię, że wytrzymają do poniedziałku 😉 Babeczki można polać polewą z białej czekolady lub lukrem, choć jak dla mnie najlepiej smakują właśnie z ciepłą polewą z białej czekolady i gałką(...)mandarynka skórka otarta z niej 130 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 80 g masła 80 ml soku z mandarynki 2 łyżki śmietany 18% Instructions Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można
SprawdzonaKuchnia.plZimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki. Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal
Cztery FajerySkoro dziś Prima Aprlis i na dodatek Święta Wielkanocne to i jest psikuś nawiązujący troszkę do świąt...Ciasteczka ,które wyglądają jak jajka sadzone...Na pewno takie ciasteczko sprawi przyjemność i psikusa oczywiście.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj .Zapomniałam kupić moreli, tzn.moreli nigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam(...)samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego 50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru
Moje domowe kucharzeniePrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarmasy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego(...)kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneChlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka...Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.Pełne ziaren sezamu.Niewielkie, idealne do Święconki.Wesołego Alleluja!Składniki:650 g mąki pszennej;6 łyżek ziaren sezamu;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych drożdży.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól(...)drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
Gospodyni MiejskaPrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itki