Białą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna
To co lubię - gotuję i polecamdwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka mąki kukurydzianej ? 2 łyżki kakao ? kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: ? Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. ? Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części
To co kochamMazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu
greenscarfwielkanocny stół polecam takie kolorowe i pyszne muffinki. Napełnione bogato mieszanką keksową. Udekorowane polewą i kolorową mieszanką ucieszą każdego. Nam bardzo smakowały. Do ich wykonania użyłam białek, które pozostały mi po pieczeniu ciasteczek, więc nic się nie zmarnowało. Muffinki są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 białka 3 łyżki
IzabelawkuchniJeśli znudziły Ci się tradycyjne, wielkanocne potrawy to koniecznie musisz wypróbować tego przepisy. Tarta żurkowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za żurkiem Dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis podczas najbliższych Świąt Tarta żurkowa Składniki na formę o średnicy 16 cm lub keksówkę długości 18 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej
365 dni dookoła kuchniMałe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej
Monia miesza i gotujeMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny
Moniki Smakołykibożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao • kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: • Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. • Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić
To co kochamwyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszekMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo. Przepisy na wielkanocne babki i babeczki Inne przepisy
Rodzinka w kuchniciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy
Na moim talerzuktóry króluje na większości Wielkanocnych stołów to Mazurek. I choć w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurka jak postanowiłam to zmienić:) I tak powstał mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam
Health-Fit-Lifekoszyczka wielkanocnego. Składniki: 1 kg mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 1 l serwatki 2 łyżeczki soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 50 ml ciepłej wody Przygotowanie rozczynu: Wlej ciepłą wodę do miseczki. Dodaj 2 łyżeczki cukru, drożdże,2 łyżeczki mąki żytniej. Całość wymieszań i pozostaw na 10 minut. Przygotowanie ciasta na chleb: Na małym
Kukuleczki