żył naprawdę :) Świadomie. Byś nie kończył swojej historii na porażce, nie palił mostów. Byś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek(...)włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę
Kuchnia Pani Wiosnywypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania.La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli
Food Squarechoć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Babka piaskowa to zdecydowanie moja ULUBIONA wersja tego wielkanocnego wypieku XD Kto z Was też tak ma? Po inne Wielkanocne inspiracje wbijajcie klikając TEN LINK. Babka piaskowa Składniki: 250 g masła w temperaturze pokojowej 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 16 g cukru(...)masy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie porcjami dodajemy je do ciasta i za każdym razem delikatnie mieszamy rozrzedzając ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozkładamy równomiernie. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około
PatiGotujeBiałą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna
To co lubię - gotuję i polecamdwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka mąki kukurydzianej ? 2 łyżki kakao ? kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: ? Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. ? Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części
To co kochamMazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu
greenscarfwielkanocny stół polecam takie kolorowe i pyszne muffinki. Napełnione bogato mieszanką keksową. Udekorowane polewą i kolorową mieszanką ucieszą każdego. Nam bardzo smakowały. Do ich wykonania użyłam białek, które pozostały mi po pieczeniu ciasteczek, więc nic się nie zmarnowało. Muffinki są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 białka 3 łyżki
IzabelawkuchniJeśli znudziły Ci się tradycyjne, wielkanocne potrawy to koniecznie musisz wypróbować tego przepisy. Tarta żurkowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za żurkiem Dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis podczas najbliższych Świąt Tarta żurkowa Składniki na formę o średnicy 16 cm lub keksówkę długości 18 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej
365 dni dookoła kuchniMałe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej
Monia miesza i gotujeMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny
Moniki Smakołykibożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao • kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: • Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. • Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić
To co kochamwyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszekMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo. Przepisy na wielkanocne babki i babeczki Inne przepisy
Rodzinka w kuchni