mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych łyżeczka drożdży instant szklanka letniego mleka szklanka wody plaster masła, ok 30g łyżeczka cukru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem i poczekać chwilę aż ruszą do akcji. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli klei się do ręki, to podsypać mąką. Ciasto ma być
Karczma Honoriettyszklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki kakao Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy
kulinarnyswiatdomimąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1 jajo ¾ łyżeczki soli 50 g miękkiego masła Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec
Pełny talerzkilo tortowej) ale to dowolnie- Płaska łyżka soli- 30 g drożdżyDrożdże mieszam z wodą, na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę, i na koniec daję sól. Robot Kiciuś wyrabia.Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól.Chwilę wyrabiamy. Gdy już ciasto się nie klei
Pasje JolkiŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy
Słodko-Słony Świat IlonyTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka
Słodka StronaBułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)wytrawnej, z parówką w roli głównej. Składniki na 10-11 dość dużych bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli 1 żółtko 10-11 cienkich parówek kilka plastrów żółtego sera - wąskie, ale grubiej pokrojone prażona cebulka - zaopatruję się w nią zwykle w Biedronce
Grunt to przepis!soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;) Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji(...)Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń
Bon Appetit MałgorzatyCzyj jest ten pomysł, naprawdę nie wiem, ale w internecie przepisy są identyczne. Składniki: - 225g miękkiego masła- 1 jajko- ¾ szklanki cukru pudru- 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- ¾ łyżeczki soli- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka esencji migdałowej- migdały (ok. ½ szklanki)- dżem malinowy Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Z migdałów zdejmujemy skórki i przekrajamy na połówki. Z lodówki wyjmujemy jedną część ciasta, dzielimy na kawałki i formujemy paluchy. Na jednym końcu kładziemy odrobinę dżemu malinowego i w to miejsce, jako paznokieć, wciskamy połówkę migdała. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przygotowane
mojewypiekiinietylkoKolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)jabłek cynamon kardamon 16 g cukru wanilinowego 5 dag rodzynek [ zapomniałam] 6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej masło do posmarowania papieru cukier puder do oprószenia Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem. Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Moje domowe kucharzenieDzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: 650ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% około 7 bananów
Mała Cukierenkafont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maku ½ szklanki wiórek kokosowych 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka białek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić(...)Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiNie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie Przyjemnościkiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki(...)dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9g) - lub 20g drożdży świeżych 180g twarogu - rozkruszyć 100g jogurtu naturalnego 150g ciepłego mleka 50g roztopionego masła - sugeruję
Grunt to przepis!Mąkę tortową przesiewamy do miski, resztę mąk również staramy się przesiać. Do miski dodajemy jeszcze otręby, cukier, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Teraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wodę mieszamy z serkiem wiejskim i również dokładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręcznie. Mieszanie (lub wyrabianie) nie powinno trwać dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką
Rozpustne gotowanie