łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba na dnie foremek silikonowych poukładać połówki śliwek, miałam małe i wkładałam po 3 połówki jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypac przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem na cieście poukładać połówki śliwek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, woda ciepła 250 ml, jajka 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, Farsz: - w opisie, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku mąkę, gorącą wodę, jajko, sól, olej wsypać do robota i wyrobić hakiem na sprężyste ciasto,można też wyrobić ręcznie, ciasto
W Mojej Kuchni Lubięszklanka mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha
kulinarnyswiatdomiszklanki mąki tortowej -4 jajka -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze
Maminek kulinarnymąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję
Kuchnia w opałach5szkl mąki tortowej 50dag świeżych drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka oleju roślinnego 1szkl letniej, przegotowanej wody masło lub margaryna do posmarowania blach. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnią wodą - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki a całość dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut. Odstawiamy
Motylkowa Kuchniamąki pszennej tortowej 500 g białego tłustego sera 1/2 szklanki cukru szczypta soli 30 g cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1-1,5 łyżki octu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość
Domowa Cookierenka Agibarwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku
Tradycyjna Kuchniamąki tortowej 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej opcjonalnie- garść siemienia lnianego Do ciepłej wody dodać miód i sól i dobrze wymieszać. Jeśli używamy świeżych drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy
UgotujmyTo.pl300g mąki tortowej- 3 – 4 banany- ½ łyżeczki sody- 1 łyżka cukru z wanilią- szczypta soli- cukier puder do posypania Białka ubijamy z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki
mojewypiekiinietylkoPóki ostygnie szarlotka ..pokażę Wam ciasto bez pieczenia...proste do zrobienia, smaczne i dawno zjedzone..robiłam je kilka dni temu..i nawet nie zdążyłam zrobić fotki z przekroju.. 1 wafel tortowy 1 litr mleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieCiasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy(...)takowa potrzebuje spirytusu, ale i tak jest smaczna. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Na masę kokosową: 800 ml mleka 270 g kokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna
Passions hobbies lifepieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie
Słodkości i nie tylkoKusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki tortowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki cukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej(...)obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni. Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6
Pychotkaaa