Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek lub inaczej - pączków wiedeńskich. Składniki ( około 30szt. ) 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej 250 ml wody 100 g masła/margaryny(...)Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody. Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 szklanka mąki tortowej 1/4 - 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu waniliowego 1 banan Sposób przygotowania: W misce umieścić sypkie produkty. W drugiej misce połączyć mleko, olej, jajka i aromat. Mokre składniki przelać do sypkich(...)wymieszać. Banana obieramy i kroimy w krążki. Na papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy krążek banana i na koniec resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąZapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko. PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM. Składniki na około 40 sztuk: 230 g mąki pszennej tortowej 500 g tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne wiórki) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 kieliszek spirytusu olej + smalec(...)przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszne,mocno czekoladowe ciasteczka specjalnie dla mężusia.Polecam bo szybko się je robi i szybko znikają. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 4 łyżki kakao cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem(...)dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki. Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie,ale z czasem stają się coraz bardziej kruche.Z takiej ilości wychodzi
Niespełnione zdolności kulinarneszkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy- 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa)- 1 jajko- 1 i 1/2 łyż. cukru- 20 g drożdży- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki masła- 3/4 szklanki ciepłej wody- pół szklanki obranego słonecznikaDrożdże mieszamy z wodą i cukrem.Dodajemy(...)mąki białej i dobrze mieszamy. Przykrywamy i po ok. 20 minutach nasz zaczyn powinien się podnieść.Jest to nasza gwarancja, że drożdże pracują.Teraz dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie odchodzić od miski, odstawiamy na 10 min., po czym ponownie zagniatamy ok.5-10 min. Przekładamy do miski naoliwionej delikatnie olejem i pozostawiamy na 1 godz. podprzykryciem.Po
Pasje JolkiPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakSkładniki: 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 1/3 szklanki olej rzepakowy 1/2 szklanki śmietana, 1 szklanka truskawki, 1,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia KREM: 20 dag truskawki, 15 dag twarożek, 2 łyżki cukier puder, - w opisie żelatyna jajka, sól, cukier zmiksować mikserem na kogel-mogel dodać wcześniej rozmrożone i zmiksowane blenderem truskawki lub świeże(...)dodać olej, śmietanę 18% gęstą i mikserem wszystko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować foremki silikonowe napełnić do pełna ciastem piec w 200C około 20 minut - do suchego patyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać
W Mojej Kuchni Lubięsmakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu(...)następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)przełamania smaku, zaskakujący, słony akcent orzeszków ziemnych. Co tu dużo pisać bajka, koniecznie musicie spróbować. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy
Cynamonowe szczęściezostało tyle co na zdjęciach, czyli niewiele. Najwyraźniej praca w ogrodzie zaostrza apetyt ;) Bardzo polecam! Składniki na drożdżówkę z truskawkami i jagodami: na formę 24x28 cm 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml mleka 140 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 2 duże jajka 1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki(...)około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowaniebułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, kiszoną kapustę pokroić(...)pieczarek, podsmażać z 5 minut, wsypać bułkę tartą i mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić na 30 minut, ciasto ma być nie gęste dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki na dobrze gorącej patelni do naleśników 22 cm smażyć naleśniki na złocisto na każdy naleśnik na jednej
W Mojej Kuchni Lubiępudrowy. Bardziej nadają się do herbatki, kawy czy kakao. (24 sztuki) 150g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru (czubate) 1 jajko 2 szklanki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 3 łyżki mąki tortowej (czubate) 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny (*) 1 łyżeczka aromatu waniliowego.migdałowego (użyłam cukry waniliowego) Dodatkowo: kakao pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie(...)cukrem pudrem (przesianym). Dodać jajko, aromat i mieszać do połączenia się składników. Wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i po uzyskaniu gładkiej masy - dodać sok z cytryny. Z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc
Di gotujemuffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki na ok 12 babeczek: 1 czubata szklanka mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 dojrzały banan 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Banana(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią
Ze smakiem i z pasjąwątpliwości, że to zdrowsza wersja. Jeśli więc chcesz poznać szybki sposób na szczęście - zapraszamy: WERSJA TRADYCYJNA: - 150 ml mleka ciepłego - 14 g drożdży suchych - 400 g mąki tortowej (my stosujemy z roztocza) - 100 g cukru - cukier wanilinowy - 2 żółtka - 2 całe jajka - 100 g masła roztopione Podgrzewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i drożdże, przykrywamy i ustawiamy(...)resztą cukru i cukrem wanilinowym na pulchną masę Gdy drożdże podrosną, mieszamy z masą jajeczną i mąką, dokładnie wyrabiając ręką lub mikserem Powoli wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Ciasto ma odchodzić od miski i ręki Ustawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką i czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy
Wypisz Wymalujziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko(...)przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku. Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy : 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (14g) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki otrębów - u mnie akurat pszenne 2 łyżki
Grunt to przepis!