chałkę lub dwie średnie. Ja tym razem zrobiłam cztery małe chałeczki. Do zdjęcia za pozowały tylko dwie z nich gdyż reszta została pochłonięta na śniadanko ;) Sładniki: 550 gr maki tortowej 30-40 gr drożdży 1 szkl mleka + 5 łyżek 6-7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła czyli 50 gr posypka, mak, kruszonka, sezam 1. Z drożdży(...)robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia
Gotowanie...to proste !Składniki: jajka 4 sztuki/M, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jogurt naturalny 250 ml, mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, banan 1 większy, dżem malinowy 10 łyżeczek, polewa: - opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem, sodą do miski, wbić jajka, użyłam M, L wystarczą 3 sztuki wsypać cukier(...)mikserem wszystko utrzeć do połączenia składników wlać olej, jogurt naturalny i mikserem połączyć krótko składniki na dość gęste ciasto do foremek włożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką ciasta piec w 190 C około 25-30 minut, babeczki wystudzić - LUKIER: 1 łyżka dżemu
W Mojej Kuchni LubięJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam(...)muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego ogródka i nutką rozgrzewającego cynamonu... Najlepsze babeczki podawane na ciepło prosto z mojewypieki.com :) Składniki: 125 g pszennej mąki pełnoziarnistej 125 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 140 ml kwaśnej śmietany 18 % 120 ml oleju 2 jajka 3 gruszki pokrojone w drobną kostkę
Chocolate Muffin Bloghansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 biszkopt: 5 średnich jajek 150 g cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej szczypta sody Mąki przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek, dodać sodę i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na małych obrotach miksera(...)koniec dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki. Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy
kulinarnyswiatdomipodawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę(...)Polski i Europy. Nikt nie będzie się nudził ani nie wyjdzie głodny! :)Więc Moi Drodzy....widzimy się w sobotę o 13.30 w OPOLU :)Lekach:Składniki:300 g mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125
Bon Appetit Małgorzatykolejne lata. Czas zasadzić nowe drzewko...i nie wyobrażam sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :)Składniki na orzechowy biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 czubate łyżki kakao 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu(...)następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy
Bon Appetit Małgorzatyjest delikatny, bardzo słodki, soczysty i bardzo smaczny. Placek na maślance z gruszkami , suszoną żurawiną i jagodami goji. Składniki na blaszkę 39cm x 30cm x 6cm: - 5 szklanek mąki tortowej * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek zmielonych płatków migdałowych - 1 i ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - suszona żurawina - suszone jagody goji - 6 jaj - 1 szklanka oleju (smak uniwersalny(...)łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia składników. Gruszki osuszamy na papierowych ręcznikach, odkrajamy wąskie końcówki, „od strony ogonków” (zostaną do zjedzenia) a pozostałą część przekrajamy na pół. Ciasto przekładamy do formy, równamy powierzchnię i posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Na cieście układamy gruszki (wydrążoną częścią do góry), ponownie posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkopaterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję! Zapraszam na FILM . Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkapaterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel , dziękuję! Zapraszam na FILM . Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkadość. Nawet mój mąż odpuścił po trzecim kawałku, a pizzy w tej wielkości zjadłby niemal całą blaszkę. Składniki na formę do tart o tradycyjnej średnicy: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g masła (można użyć margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza(...)też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny
Poezja Smaków - blog kulinarnyNo i ostatni dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak
codojedzenia"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale
Słodkie PrzyjemnościOd firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru
Z Majeczką w kuchniTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół
Zainspirowana w kuchniworeczków i zamrażam. Rozmrożone, lekko podgrzane w mikrofali, dalej smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijam
mojewypiekiinietylko