ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:155/219)

Pączki 170

nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci.     Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju(...)temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto

Smaki Przyprawy i Kolory
Pączki 124

naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju(...)temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto

Smaki Przyprawy i Kolory
Domowy longer prawie jak z KFC 284

oraz ogórka.  Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 45 g miękkiego masła 190 ml mleka + 100 ml przegotowanej wody 1 łyżka zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli sezam na panierkę(...)obtoczenia piersi z kurczaka  dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać letnie mleko, miękkie masło, szczyptę soli, cukier, przegotowaną wodę i 2-3 łyżki

Ugotować
Pączki 123

Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc

Kulinarna rozmowa
Knedle ze śliwkami 161

opis tej potrawy. Najlepiej dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków do obiadu, a na drugi dzień przygotować knedle ze śliwkami.   Składniki:        - 1 kg ugotowanych ziemniaków- śliwki- 15 dag mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 3 żółtka- 1 łyżeczka miękkiego masła- sól- cukier- cynamon- do wyboru masło z bułką tartą, jogurt  lub śmietana  Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce(...)Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 311

twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.    Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru z wanilią- ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy  od wilgotności twarogu) + do podsypywania- sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg. Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg(...)jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek

mojewypiekiinietylko
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 128

Składniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat(...)waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie . 151

pysznych babeczek z makiem i  Wiśnią w czekoladzie od Eterno . Do upieczenia babeczek użyłam papilotek od  PapilArt . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku Wiśnie w czekoladzie od Eterno Lukier: 4 łyżki cukru(...)wykałaczki fioletowego barwnika Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny dodać barwnik

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki tradycyjne 157

polecam, bo pączusie wychodzą bardzo dobre - miękkie, lekkie i nie nasiąkają tłuszczem. Składniki na ok. 20 pączków: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę 1/2 kg mąki pszennej tortowej 5 dkg świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 5 dkg stopionego masła szczypta soli 25 ml spirytusu + twarde powidła lub marmolada(...)posypania Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć do podrośnięcia. Mąkę przesiać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, najlepiej robotem z odpowiednią końcówką, bo ciasto jest klejące. Gdy składniki ciasta się połączą, wlewać cienkim strumieniem roztopione i przestudzone

Maślane ciasteczko
SZARLOTKA Z PIANKĄ 119

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki   Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać(...)jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać

Prosto i Smacznie z Anetą
Twarogowe pączusie 1891

przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :) Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób): 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 łyżki zwykłego cukru 2,5 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli olej do smażenia(...)jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Olej przelać do wysokiego garnuszka i gdy będzie gorący to partiami wkładać

Ugotować
Babka limonkowo-jogurtowa 99

porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki(...)olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć

cucinare
Amerykańskie naleśniki (Pancakes) - The Conjuring 805

łyżki masła szczypta soli 1 kopiasta łyżka cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 300 ml maślanki (lub 400 ml na mniej wyrośnięte naleśniki) 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta sody WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Krótko zmiksować do połączenia(...)masy jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować tak żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Na patelni rozsmarować nieco oleju (nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym), nagrzać i nakładać ciasto naleśnikowe. Po nałożeniu ciasta nałożyć pokrywkę (najlepiej przejrzystą, widać wtedy pojawienie się bąbelków, co jest dla nas znakiem, że naleśnik należy obrócić na drugą stronę). Naleśniki są gotowe bardzo prędko, więc

Passions hobbies life
Kruche paszteciki z mięsem 147

Nietypowe, składane ciasteczka, z mięsnym wkładem. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu(...)cebulą, przyprawić do smaku, wymieszać i nadziewać paszteciki. Wykonanie pasztecików: Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy.  Wykrawać szklanką krążki, w połowie krążków wyciąć środki kieliszkiem, posmarowanym rozmąconym jajkiem połączyć oba krążki.  Wyłożyć paszteciki na wysmarowaną tłuszczem formę, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec wszystkie w temperaturze 190 stopni na złoto przez

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbarowe ptasie mleczko 162

naprawdę warto w te wiosenne dni! :) Składniki na spód (warstwa biszkoptu): 2 jajka (osobno białka i osobno żółtka) 2 łyżki wody 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej tortowej) szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. W misce miksujemy żółtka, cukier i wodę przez około 5 min, aż uzyskamy puszystą masę (powinna(...)tego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania