ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:147/219)

JABŁECZNIK 189

mąki tortowej 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu (jeśli ktoś lubi) Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, następnie proszek do pieczenia, cukry i jajko.  Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy

Prosto i Smacznie z Anetą
Placek rabarbarowy z trzech misek 172

przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki mąki pszennej (np. tortowa) 1 szklanka

Karo in the Kitchen
Pyszne truskawkowe drożdżówki w kształcie serca 195

pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 5 jajek 350 g masła 1 słoiczek ulubionego dżemu truskawkowego Przygotowanie: Suche drożdże wymieszać w dużej misce z dwiema łyżkami ciepłej wody, łyżką cukru, łyżką mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do miski z drożdżami przesiać mąkę, dodać sól, cukier, jajka i wszystko wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać

cooklife
Pączki dyniowe 149

tortowej  10 g drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 70 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego dżem z dzikiej róży do nadziewania Masło roztopić, przestudzić. Mleko wymieszać z puree i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć

kulinarnyswiatdomi
Babka szampańska 131

mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru kilka kropel esencji waniliowej ¾ szklanki oliwy ¾ szklanki jasnego szampana Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem. Blachę wysmarować

Na słodko lub wytrawnie
Domowe Pieguski 144

Według mnie, nie ma nic lepszego od domowych wypieków! Gdy tworzysz małe smakołyki samemu, a następnie je zjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka owsiano bananowe 129

mąki tortowej- 0,5 szklanki cukru białego (lub brązowego)- 0,5 szklanki cukru pudru- 2 banany- 1 jajko- 175g masła- 150g orzechów laskowych- 0,5 łyżeczki soli- płaska łyżeczka proszku do pieczenia- esencja waniliowa Do miski przesiać mąkę, wsypać  cukry, sól, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać jajko, wanilię, rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane, i miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką

mojewypiekiinietylko
babeczki z czekoladą pina colada i marmoladą... 124

mąka tortowa,1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1 sztuka czekolada "pina colada", 6 łyżek marmolady jabłkowo śliwkowej olej, jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy dobrze mikserem ubić wsypać przesianą mąkę z proszkiem i nie za dokładnie mikserem wymieszać 12 foremek do babeczek silikonowych 4x7cm do 6 foremek nałożyć po łyżce ciasta - po łyżce

W Mojej Kuchni Lubię
makowe babeczki z mandarynką i jabłkiem z bitą śmietaną... 157

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki dyniowe z powidłami 118

mąki tortowej 7 g drożdży suchych pół szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 290 g powideł śliwkowych Masło roztopić i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże wymieszać. Dodać pozostałe składniki, mleko powinno być delikatnie ciepłe. Ręcznie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką

kulinarnyswiatdomi
CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 454

jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone owoce. Przepis znaleziony tutaj (klik)    , na blaszkę 20x30cm , ja piekłam na 22x32cm i było wystarczająco wysokie. Składniki: - 370g mąki orkiszowej (u mnie typ750)    lub 350g mąki tortowej - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru(...)owoców (u mnie truskawki) Kruszonka: - 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła + mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder) Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i szybko zagnieść kruszonkę, rozkruszając ją w dłoniach. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta

Smaczne Zdrowe
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 326

zdjęcia lepszej jakości :)) Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm) 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie ze słoika) 120 g masła  1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki przyprawy do piernika  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko szczypta soli Dodatkowo: ok. 100 g skórki pomarańczowej ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przecier(...)musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą

Walijskie Pichcenie
Pyszny piernik 506

przyprawy do pierników " firmy Skworcu 1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao Skworcu2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa:1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %1 łyżka kawy zbożowej100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu(...)Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki

Słodkości i nie tylko
wyśmienita babka cytrynowo-kawowa... 129

mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 4 łyżki/instant, mleko 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ miękką margarynę, jajka, cukier utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem, mleko i zmiksować na gładką masę forma silikonowa z kominkiem 22 cm - do formy przełożyć połowę ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasteczka kokosowe 157

tortowej Młynomag  (klik) 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g drobnego cukru 10 g cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania