Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć. I tak powstało to
Stare Garytortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sodaDODATKI: 8 sztuk gruszki szarki, 2 sztuki wafelek czekoladowy, - ile potrzeba cukier puder jajka, olej, maślankę, przyprawę do wina i piwa rózgą dobrze wymieszać wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" - nie za dokładnie tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarowałam niczym ciasto przełożyć
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/mała, śliwki 5 sztuk/duże Lubię Nie lubię czekolada gorzka 1 tabliczka, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukier to wszystko mikserem zmiksować z 5 minut - masa będzie "zważona", ale to ma tak byćwsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto forma
W Mojej Kuchni Lubiępostanowiłam upiec jakieś "lepsiejsze" ciasto. Niestety moje ograniczenia składnikowe pozwalały albo na wykonanie szarlotki (znowu) albo tarty (znowu). Poszperałam trochę w necie i znalazłam dość zwyczajny przepis, który trochę podrasowany, daje nam coś takiego... Odwrócony mini torcik pomarańczowy 250 g miękkiego masła 180 g cukru 1 pomarańcza 100 ml soku pomarańczowego winogrona 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku(...)wyłożyłam folią do pieczenia, na spód 1. nasypałam 2 łyżeczki cukru, a następnie ułożyłam pomarańczę i winogrona. Masło, cukier, mąkę, sok pomarańczowy i jajka zmiksowałam na jednolite, acz rzadkie ciasto. Podzieliłam je na 2 równe części- jedną wylałam delikatnie na przygotowane owoce (tak aby ciasto przykryło owoce), drugą do pustej foremki. Obie formy wstawiłam do piekarnika 170st
bastalenaSkładniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieprzypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka pszenna- 200 g* mąka orkiszowa(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać
Kraina Miodem PłynącaDzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem: racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki. W piątki zawsze obiad mi smakował..... :) Składniki 200 g maki pszennej tortowej 370 g mleka zsiadłego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga mleko(...)zsiadłe jajka i cukry. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia., wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie z jednej strony placuszek będzie rumieniony. Odsączyć na papierowym ręczniku
Delicious TitbitsSkładniki: 400g mąki tortowej 1/4 kostki masła 1 jajko 4 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, szczyptę soli i posiekać nożem. Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus. Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć(...)lodówki aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami. Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty. Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek. Smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy
Prosto i Smacznie z Anetąfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki tortowej 14 g drożdży suchych szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 duże jabłka Dodatkowo: olej cukier puder(...)Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika
kulinarnyswiatdomichciałyśmy życzyć wszystkim Dziadkom dużo zdrówka i zadowolenia z wnuków. Zapewne każdy Dziadek skusi się na taką małą słodkość ... Serduszkowe oponki dla Dziadzia SKŁADNIKI: 40 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 250 g twarogu 7 łyżek oleju 7 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu Smalec(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka. W garnku roztapiamy smalec ja miałam około 10 dużych łyżek, wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 330 ml kefir, 1/4 szklanki cukier 1/2 łyżeczki sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju(...)usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżkiFARSZ:kasza gryczana 1 woreczek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka całe jajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto
W Mojej Kuchni Lubięszkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna dowolne bakalie - u mnie ½ szkl. rodzynek i 2/3 szkl. żurawiny Masło utrzeć(...)cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój
Grunt to przepis!gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały
Mała Cukierenkapomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki. jabłecznik na budyniu z żelkamihttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzaty