szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni serek kremowy malina z jagodą Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem . Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować
Sama słodycz i szczypta chilimorska 2 łyżeczki, mąka tortowa 50 dag, mąka żytnia 15 dag, mąka kukurydziana 5 łyżek, olej rzepakowy 50 ml, siemię lniane 4 łyżki drożdże w misie robocie rozmieszać z ciut wodą, cukrem, mlekiem i zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników i hakiem robota wyrabiać z 13 minut jak trzeba to dosypac mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne
W Mojej Kuchni Lubię500g twarogu- 600g mąki tortowej- 4 żółtka- 250ml kwaśnej śmietany- 1/2 szklanki drobnego cukru- cukier waniliowy- 1 czubata łyżeczka sody- 1,5 łyżki spirytusu lub octu- szczypta soli- aromat migdałowy- olej do smażenia- cukier puder do posypania Twaróg rozgniatam. Dodaję przesianą mąkę, sodę, sól, żółtka, śmietanę, cukry, spirytus lub ocet i aromat migdałowy. Wyrabiam ciasto. Gotowe, rozwałkowuję na grubość
mojewypiekiinietylkoszkl mąki tortowej- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka rumu (lub innego alkoholu)- esencja rumowa- olej do głębokiego smażenia- cukier puder do posypania Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być
mojewypiekiinietylkomąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość
Bon Appetit Małgorzatykefir, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie lukierjajka, cukier, olej, kefir, masę makową dobrze wymieszać rózgą lub łyżką oleju i cukru daje mniej bo masa makowa jest tłusta i słodka do masy dać mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" na dość gęste ciasto płaska forma silikonowa z kominkiem
W Mojej Kuchni Lubięświeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kremu balsamicznego (do dekoracji). Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz szczyptę soli, a następnie całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko, po czym całość zmiksowałem do uzyskania
Wyprawy kulinarnewolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)kardamonu może również z nich zrezygnować, lecz w takim korzennym wydaniu pączki smakują wyśmienicie! Polecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki masła
Rozpustne gotowanieczekały już na nas przepyszne bułeczki maślane, bardzo popularne we Francji. Do nich zaserwowałam gorącą kawę z pianką, mmm, pycha! Brioche 20g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 375g mąki tortowej 50g cukru pudru 2 łyżeczki soli (ja wsypałam jedną) 3 jajka + 1 roztrzepane 175g bardzą miękkiego masła Drożdże skruszyć, zasypać łyżeczką cukru pudru, po czym dodać mleko i dosypać(...)cukrem pudrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn i zacząć miksować. Wbić po koleji 3 jajka i miksować przez 5 minut. Dodać miękkie masełko i miksować kolejne 5 minut. Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem, plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Dużą keksówkę wysmarować olejem, ciasto pokroić nożem na 12 części, uformować z nich zgrabne kuleczki i układać
Przepysznik - BLW i nie tylkojednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy(...)wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronamnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka(...)Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli
Rozpustne gotowanieKremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale
UgotujmyTo.plbułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki (na ok 12 pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony(...)Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy
e-PrzepisyKulinarnelodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki soku z ananasa Obłożenie tortu: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g słodkich paluszków ptysiowych ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli jajka wyciągamy prosto z lodówki ogrzewamy je przez kilka minut
Trzeci talerzbyło, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać więcej cukru do owoców, zamiast 3/4 szklanki, dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę(...)kopiastą łyżkę mąki pszennej, np.tortowej (przy orkiszowej kopiec jest troszkę większy). Składniki biszkoptu: - 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 7 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej (dałam 170g mąki orkiszowej typ700) Białka ubić w misie miksera na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier cały czas ubijając. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodajemy cały czas miksując
Smaczne Zdrowe