ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:133/219)

Sernik gotowany na biszkopcie 278

Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu  http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże Masa śmietanowa: 0,5 śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy go na dwie części. Jedna część grubsza będzie spodem i jej nie nasączamy. Drugą część można nasączyć. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej

Salonik smaków
Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 95

cukru pudru 100 g mąki tortowej  PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski przesypujemy suche składniki, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia dodajemy cukier i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski przelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy.  Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.  Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4  ich wysokości . Na wierzch

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapraszam na śniadanie: Chałka 130

nieduże chałki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub chlebowej opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 średnich żółtek 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory” 264

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).     Składniki(...)dojrzały banan 1/2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych

Mała Cukierenka
Parówki zawijane w cieście 91

Dzisiaj zapraszam na parówki zawijane w cieście chlebowym, czyli w sumie na hot-dogi :) Tylko właśnie takie troszkę inne, nie parówka po prostu w bułę wsadzona, tylko owinięta ciastem chlebowym. A przepis mam od mojego zioma Wincenta (Wincent kazał mi koniecznie wspomnieć, że nie tylko od niego, ale też od jego dziewczyny Marty). A więc od Winca i Marty(...)dnia pochwalił się tym przepisem więc od razu natychmiastowo go sobie przywłaszczyłem. I wykręciłem 11 zawijanych paróweczek. 11 parówek (w przepisie Wincenta sojowe, u mnie drobiowe) 500 g mąki tortowej 250 ml wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu (płaska, bo was zmiażdży pikantność) 1 jajko Winc zaleca żeby drożdże

Marder&Marder Manufacture
Babka z kokosem 140

urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna. Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego szklanka oleju 5 jajek 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych szklanka mleka skórka otarta z niewoskowanej cytryny lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżeczki soku pomarańczowego(...)minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową

Pyry na Gaz
Murzynek z wiśniami 125

Murzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Składniki na formę keksową(...)mrożonych wiśni + 2 łyżki soku z wiśni 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki zwykłego cukru 4 duże jajka 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki mleka Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi

Ugotować
Rolada z brzoskwiniami 183

jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 2 brzoskwinie(świeże, bądź z puszki) dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt. Oddzielić(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić. Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach.  W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć

na moim stole...
Truskawkowy tort falbankowy 193

mojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną

moj przepis na
Makowiec zawijany 323

tortowej 180 ml mleka 150 g masła 6 żółtek  21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (u mnie wódka) 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć

kulinarnyswiatdomi
Wielkanocny sernik gotowany 188

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce.  Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej  "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.  Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy

Salonik smaków
CIASTO KAKAOWO - JABŁKOWE 119

cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka sody  1 płaska łyżka kakao 3 jabłka Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, później mąkę, cynamon, kakao i na końcu sodę. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając.  Jabłka obrać, pokroić

Prosto i Smacznie z Anetą
Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem 177

przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką.  Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy.  Odstawiamy na 10 minut.  Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem.  Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju

Wanilia i Kardamon
Chałka doskonała 86

mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka 160 ml wody 2 jajka 120 g miękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Jak zawsze: łączymy składniki ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Muffiny waniliowe z dżemem 126

oleju; 2 jajka; 3,5 szkl. mąki tortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy);   Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść

In my kitchen