faworki podbiły także Wasze serca koniecznie wypróbujcie przepis z piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików! Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą(...)puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz kieliszka do wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy
Podróż w kulinariaPowodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia(...)Składniki: 1 kg jabłek 180 g cukru 6 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka masła bądź 200 gr margaryny ( chodź masło lepsze ) 220 g mąki tortowej 8 dużych jajek (takie dałam) 100 g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao Masa chałowa: 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej
W Moim Magicznym Domuciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :) SKŁADNIKI: 100 g świeżych drożdży (według oryginału, ale polecam użyć mniej 50-70 g) 3/4 szklanki cukru 4 roztrzepane jajka 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego) 3/4 szklanki letniego mleka 4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową(...)iść odpocząć ;D Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Zawartość miski wymieszaj krótko, ale bardzo dokładnie (najlepiej ręcznie, ale można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry
Słodko-Słony Świat Ilonyprzekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości
Gotowanie...to proste !składnika. Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 125 g margaryny (1/2 kostki) 1 mała śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie
Ugotować800g obranych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) + do podsypywania, 1 jajko, sól, pieprz, olej, 1 cebula. Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno
W kuchni u MonikiSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku
W SMAKjest zdecydowanie najlepszy. (Z przepisu Bakeholic ) Pięknie wyrósł, jest puszysty i pyszny. SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju szczypta soli WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą(...)pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym
The Sweet Damselniebiesko-fioletowe kuleczki i tak oto powstał urodzinowy tort z borówkami Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny(...)biszkopt. Najpierw białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki
Kuchenne WariacjePuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą
Zainspirowana w kuchnipolewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru(...)jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych obrotach, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Jeszcze trochę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy, ale nie na najwyższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. i 10 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli trzeba, dopiekamy jeszcze
Ratunku obiadUwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania dżem z czarnych porzeczek lub powidła śliwkowe mrożone czarne porzeczki Przygotowujemy rozczyn: do miseczki
Rozpustne gotowanieRogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu(...)pasztecik z plastrem swojskiego pomidora. Jedno jest oczywiste, z czym bym ich nie podała, to i tak są przepyszne. Polecam!!! Składniki na rogaliki śniadaniowe 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szczypta soli jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania
Rozpustne gotowanietradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g drożdży 1/2 szklanki mleka pół łyżeczki soli 100g rodzynek starta skórka z 1 cytryny cukier waniliowy Sposób wykonania: W szejkerze(...)jajka, roztopione masło, resztę cukru i sól. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłym mleku i obtoczone w mące), skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut
Kuchnia Pani WiosnyTort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki
Gotuj Z Muzyką