Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem
Mała Cukierenkajabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka cukru * szklanka mąki pszennej tortowej * szklanka mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło
Magiczne Życie Martyktóre lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 babeczek : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody(...)jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać ( patrz FILM ). 3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami ( patrz FILM ). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkasię w ustach serniczek z mango. Pycha <3 Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej tortowej 60 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 120 g zimnego masła, posiekanego Składniki na masę serową: 2 dojrzałe mango 4 jajka(...)temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej
My Culinary Artdynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html(...)szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii Dodatkowo: garść migdałów 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkadynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html(...)szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii Dodatkowo: garść migdałów 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkastruktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra
Moja DelicjaŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a
W kuchni wieczoremMojeTworyPrzetwory Składniki na 6 dużych bułek (mi wyszło 10:)) - 630g mąki pszennej tortowej - 300ml ciepłej wody - 25g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko Sposób wykonania- wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką
Basia w kuchniwspólne wypiekanie u Bożenki . Tym razem mamy pyszne Rolady . Moja wyszła jak wyszła :) ale w smaku jest pyszna :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blaszka duża piekarnikowa Masa śmietanowa : 660 ml kremówki(...)pianę , stopniowo dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem
Sama słodycz i szczypta chilimąki tortowej- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka soli- ok. 3/4 łyżeczki oreganooraz dodatki:- 500 g owoców morza- 250 g krewetek- 5 ząbków czosnku- sklarowane masło- 150 g startej mozarelli- mały pęczek szparagów- sól- oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie
mojewypiekiinietylkowaniliowe z truskawkami Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe) - duże szczypta soli 9 łyżek cukr 1 mały cukier wanilinowy ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao - gorzkiego(...)gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp
Grunt to przepis!doczytałam... ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast, już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!! Pytam dziecka...pomożesz? -Tak No dobra, do roboty. Mycia więcej niż tych gofrów :) pełna zmywarka plus dwa ręczne :D Wyszło PRZEPYSZNE- tak twierdzi Gabenio !!! Składniki, 4 porcje: • 1 szklanka mąki pszennej tortowej • 1 łyżka cukru(...)stopniowo wlewając resztę mleka. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest
ClauditteMissCookingznalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie(...)pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-). MAŚLANE PIECZONE FAWORKI. Składniki około 50 sztuk. 240 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka miękkiego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu 3 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder i cukier waniliowy
Zakątek rozkoszy kulinarnych