ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:122/219)

Ciasto ala Kinder Maxi King 21518

użyć herbatników.   Polecam! Ciasto ala Kinder Maxi King           Składniki: Biszkopt: ·        5 jajek ·        1/2 szklanki cukru pudru ·        1/3 szklanki cukru dark muscovado ·        100 g mąki tortowej(...)dodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby masa nie straciła na swojej puszystości. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 25 x 34 cm. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka. Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień

Mania Gotowania
Najlepsze ciasto naleśnikowe 239

mąki tortowej 15 g cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 30% ½ łyżeczki zapachu śmietankowego Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy  jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę

kulinarnyswiatdomi
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 228

które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :) SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki świąteczne 194

szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki  tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła  1 duże  jajko  szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej

W kuchennym oknie Ewy
Jabłecznik z rozmarynem 170

zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych do wypróbowania aromatu rozmarynu w jabłeczniku,ale wciąż nieprzekonanych, sugeruję dodać choć szczyptę posiekanego rozmarynu, by sprawdzić jaki jest efekt. SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków): 250 g miekkiego masła pokrojonego w kostkę 1 saszetka cukru waniliowego 200 g brązowego cukru (ewent. zwykłego) 2 jajka 400 g mąki tortowej 2 łyżki gruboziarnistej(...)trakcie gdy masło stało się gładkie dodać do niego roztrzepane 1 jajko. Gdy jajko jest juz dobrze wmieszane w masło, dodać mąkę i miksować do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksowac przesadnie zbyt długo. Wyjąć ciasto na cienko posypaną mąką stolnicę, odjąć z niego 1/4 część a z 3/4 ciasta rozwałkować cienko by uzyskać z niego okrąg wielkosci

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 173

przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale  ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównaj.  Piecz

Anioszek w kuchni
Muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami. 225

mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 szklanka cukru pudru - niepełna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90g roztopionego masła, 2 jajka, 16g cukru waniliowego, szklanka mleka (250ml), 2. Ponadto: 60g rodzynek, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę,  50g roztopionej czekolady do polania muffinek, cukier puder do posypania muffinek. Przygotowanie: Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce

W kuchni u Moniki
Pełnoziarnisty chleb z mąką gryczaną 174

ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm 300 gr mąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika(...)kolej wsypywać suche składniki i mieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce

moj przepis na
Jabłecznik z pierniczkami 269

śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 274

śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt

Mała Cukierenka
Jagodowa kubanka 177

lubię przygotowywać takie składańce, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko. Kubanka w takiej wersji nie jest przesłodzona i mdła :) Składniki: Na biszkopt: 5 jaj, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, Na krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej(...)wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier

Nie tylko w kuchni
Sernik zdziwiony 338

mimo tego wrażenia udaje się i zdziwieniu niema granic, że jest przepiękny i przepyszny, zdziwiony jest też konsumujący, że tak wspaniale smakuje Składniki: 2 szklanki mąki  tortowej 0,5 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajo Masa serowa 1 kg sera śmietankowego z wiaderka 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki cukru(...)łyżeczka soku z cytryny 2,4  szklanki zimnego mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy

kgwjanczewo
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 154

upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku(...)miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy drożdżowe 396

amatorów drożdżowych specjałów nie brakuje, w letnie, ciepłe dni mogą stanowić doskonały obiadowy posiłek z kompotem rabarbarowym (propozycja) Składniki: 3 jajka całe 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży świeżych 1 łyżeczka soku z cytryny Ponadto  1 banan cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę(...)myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania