ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:129/219)

Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 203

jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś czas można – połączenie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki tortowej, typ 450 150g zimnego masła 82% tłuszczu 100g cukru pudru

Karo in the Kitchen
Rogaliki z marmoladą. 183

Rogaliki robione przeze mnie już widzieliście, także dziś pokażę Wam rogaliki mojej mamy.  Składniki: 1 kostka masła, 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 śmietana18

W kuchni u Moniki
Kruche ciasteczka waniliowe 130

kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 199

kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka marcepanowe. 193

łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasteczka maślane 109

kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego brązowy cukier do obtaczania Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się

Ugotować
Triki kuchenne – pieczenie 12876

palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder 160g

Pyry na Gaz
Proste ciasto z winogronami 407

słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)  szczypta soli  8 łyżek cukru(...)cukier wanilinowy (16g)  ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki pszennej tortowej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia  ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; inne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki

Grunt to przepis!
Wuzetka 400

tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy

Słodka Strona
Chałka z kruszonką. 132

dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna. Składniki: 25g suchych drożdży ( mogą być również świeże drożdże - 50g), 550g mąki tortowej, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 5 łyżek ciepłej wody, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki masła ( roztopionego ), 5 czubatych łyżek cukru. Ponadto przygotować:  żółtko(...)nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.). Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół. W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość

W kuchni u Moniki
Babka marmurkowa oblana czekoladą 195

wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 250 g masła(...)zupełnie się rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem  i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Jabłecznik francuski 142

bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne(...)łasuch jeden powiedział, że da się go duuużo zjeść:) Składniki: 75 g miękkiego masła; 150 g cukru; 2 łyżki cukru waniliowego; szczypta soli; 4 jajka; 100 g mąki pszennej tortowej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki"; 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft); Wykonanie: Tortownicę

In my kitchen
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 195

robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao(...)Cake, które podbiło nasze podniebienia, jest diabelnie dobre:) Składniki: - 55 g czekolady gorzkiej; - 55 g czekolady mlecznej; - 1/2 szklanki śmietany 18%; - 100 g cukru trzcinowego; - 300 g mąki pszennej tortowej; - 3 łyżki kakao; - szczypta soli; - 1 łyżeczka sody; - 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia; - 120 g masła w temp. pokojowej; - 3/4 szklanki wody; - 1/2 szklanki cukru białego; - 2 jajka (osobno

dom-agi.pl
Muffiny kakaowe z budyniem 244

bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml

Zgrabne Gotowanie
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 772

połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany).   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt kokosowy

Mała Cukierenka
Magdalenki 105

odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako(...)była magdalenka cioci Leonii.(…)”Magdalenki, u mnie pieczone w muszlach po małżach św. Jakuba, ale można też w specjalnych foremkach.Składniki:- 6 jaj                                                             - 30 dag mąki tortowej- 30 dag drobnego cukru do wypieków- 25 dag masła- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- sok z 1 cytryny- trochę mniej niż ½ łyżeczki soli- 2 łyżki cukru z wanilią- mąka krupczatka

mojewypiekiinietylko
Piegusek na białkach 201

który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez  Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. maku Kresto

Moje domowe kucharzenie