ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:132/219)

Delikatny biszkopt z samych białek 94

Delikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek

Miód i pieprz
Kruche ciasteczka z maszynki 123

fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki tortowej 200 g margaryny 30 g smalcu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 12% szczypta soli Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.     Zawinąć w folię i umieścić w lodówce

kulinarnyswiatdomi
Chleb z makiem II 81

mąki pszennej typ 550 500 g mąki tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 700 g letniej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek maku Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Muffinki cytrynowe 134

razem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata). SKŁADNIKI 125 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 2 cytryny 250 g mąki tortowej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Passions hobbies life
CIASTO LEŚNY MECH 1721

rekomendacji... W nawiasach podaję ilości jakich ja użyłam, wg załączonego przelicznika, teraz wiem, że było ich zdecydowanie za dużo, wersja oryginalna ( klik ) była właśnie na tortownicę 25cm.  Następne ciasto przygotuję z podanych poniżej ilości, piec będę jednak w tortownicy 26cm, myślę, że będzie idealnie.  Składniki na formę ok.25cm: - 450g   mrożonego szpinaku, użyłam w liściach  (ja dałam(...)dałam 2 szklanki) - 2,5 szklanki mąki tortowej                                   (dałam 3,5 szkl.) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia              (dałam 4 płaskie) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Smaczne Zdrowe
Gofry 160

przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 500 ml mleka 110 ml oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g cukru 450 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier waniliowy, mleko, olej i roztrzepać nieco, po czym stopniowo(...)pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem stopniowo dodając cukier. Ubite białka połączyć delikatnie z pierwszą masą. Do nagrzanej gofrownicy nakładać ciasto i piec przez 4-5 minut (czas zależy od tego jaką gofrownicę posiadacie). Gotowe gofry można jeść na ciepło lub ostudzić (koniecznie na kratce

Passions hobbies life
Urodzinowy tort dla dzieci 205

tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, następnie dodać łyżka po łyżce cukier. Zmiksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka jedno po drugim. Zmiksować do połączenia.  Oba rodzaje mąk przesiać do jajek. Zmiksować tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto

Moja Galeria Smaku
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 124

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka

Rozpustne gotowanie
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 130

mój urodzinowy tort, lekki, delikatny, bezalkoholowy, ozdobiony własnoręcznie wykonanymi różyczkami z  czekolady plastycznej KLIK . Smacznego :) BISZKOPT: 6 jajek rozmiar L 15 dag cukru pudru 8 dag mąki pszennej tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki(...)białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam

Kuchenne zapiski Edyty
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3937

się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże. Źródło/ Inspiracja:   kwestiasmaku.com   --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem żółtek Dobre, z ciastem pracowało się łatwo, ale coś mi nie grało z temperaturą pieczenia. Jagodzianki piekłam zgodnie z przepisem i po 20 min. nadal były blade, niedopieczone. Oczywiście je dopiekłam, ale przez to jagodzianki(...)wyjść idealne. Ja jednak zwiększyłabym temperaturę. Składniki (na 15 szt.): 42 g świeżych drożdży 180 ml mleka  3 łyżki cukru  100 g masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej  szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej  1 jajko  2 żółtka  Nadzienie: ok. 400 g jagód 3 łyżki cukru  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Domowa Cookierenka Agi
Babka piaskowa waniliowo-kakaowa 126

doskonałym zamiennikiem pierniczków do codziennej kawy. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła 150 g mąki pszennej tortowej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao dodatkowo: cukier puder do posypania babki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę wysmarować masłem(...)wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera. Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić

Passions hobbies life
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami 230

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM . Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki(...)dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel , dziękuję :).   Zapraszam na film .       Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 130g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 jajka 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju skórka starta

Mała Cukierenka
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 211

Jak sobota, to i tort...Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort ajerkoniakowo ananasowy 222

Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)ajerkoniakowo ananasowy.      Składniki na biszkopt:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania)      Składniki na krem:                                                     - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa

mojewypiekiinietylko
Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą 136

wypiekiem. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko.   Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier   Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej(...)masy serowej – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W szerokim garnku (ja robiłam w gęsiarce) rozgrzewamy olej. Na talerzyku szykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło

mojewypiekiinietylko