Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !dodatku zeszłam z cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser
Grunt to przepis!ciemnego gorzkiego kakao 240 ml gorącej wody 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy) 200-300 g cukru 3 całe jajka 2 żółtka cukier waniliowy 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1l i napoju typu "kola" ok 250 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 20 ml whiskey/whisky ok200 g czekolady mlecznej(...)boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy
Malinowe Pocałunkiłyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie: Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej - mnie wyszło 5 naleśników Składniki do posmarowania naleśników: około 1 szklanki śmietany tortowej 36 % kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone
Proste Potrawytortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g czerwonej porzeczki Mąkę z proszkiem przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto
kulinarnyswiatdomiProste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)macie akurat, to może być biały) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody Na różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu
Passions hobbies lifePrzyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu. No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo(...)jabłkowym. A już się zastanawiam jaki smak, będą miały kolejne. Mmmmm śniadanie było dzisiaj wyśmienite. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka
Kuchnia w opałachszklanki mąki pszennej (użyłam tortową) + 2 łyżki do formowania chleba 1 pełna szklanka ciepłej wody 1 pełna łyżeczka drożdży instant (suszone drożdże) płaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć na blat wysypany mąką
królestwo garówSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych 1 szklanka letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki soli 60 gram roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto
kulinarnyswiatdomiIdealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 30 g masła 65 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
kulinarnyswiatdomimąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy
Kuchnia Ellieszklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 kg śliwki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica
W Mojej Kuchni LubięBardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 3 gruszki 1 banan 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka(...)łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia
Passions hobbies life