cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżka kakao 3 jabłka Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, później mąkę, cynamon, kakao i na końcu sodę. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Jabłka obrać, pokroić
Prosto i Smacznie z Anetąprzygotowania: Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką. Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka 160 ml wody 2 jajka 120 g miękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Jak zawsze: łączymy składniki ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką
Marder&Marder Manufactureoleju; 2 jajka; 3,5 szkl. mąki tortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy); Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść
In my kitchenkostki masło lub margaryna, 1/2 szklanki cukier, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, - szczypta sólkruszonka kokosowa:10 dag cukier kokosowy Royal Brand, 10 dag mąka tortowa, 10 dag masło lub margaryna, - ile potrzeba cukier puder umyty i osuszony rabarbar obrać z włókien i pokroić w grubszą kostkęmiękki tłuszcz wyrobić mikserem z jajkami, cukrem, solą(...)mikserem wyrobić z 2 minutyciasto ma być gęste - do rozsmarowania tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie rozsmarować ciasto na cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkazimne ciasto posypać cukrem pudremciasto jest lekkie
W Mojej Kuchni Lubięmasło lub margaryna 1/2, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa krówkowa Helio - ile potrzeba, śliwki - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukier ubić mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ubić na dość gęste ciasto do foremek silikonowych 4x7cm nałożyć czubatą łyżkę ciasta
W Mojej Kuchni Lubięśmietaną i kolorowymi posypkami - w tym czasie dorośli mogą chwilę odetchnąć, zanim będą musieli po tym dekorowaniu posprzątać. Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie. Ma tylko kilka składników i idealnie nadaje się do wypieków z owocami - ja w każdą babeczkę włożyłam po jednej malinie. Już w takiej formie są przepyszne! Wystarczy(...)staną się przysmakiem na specjalną okazję. Poczęstowani goście będą zaskoczeni jedną kwaskową malinką ukrytą w babce pod wielką czapą bitej śmietany;) Składniki na 12 babeczek: 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Dr. Oetker 10 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker 1 łyżka mleka 12 malin (mogą też być
Kulinarne InspiracjeZapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)Royal Old England oraz White Rose . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaSezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM . Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki(...)idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel , dziękuję :). Zapraszam na film . Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 130g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 jajka 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju skórka starta
Mała Cukierenkatego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz(...)angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku
Smakołyki AsiWuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka(...)cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy Na polewę czekoladową
Passions hobbies lifespokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 gr kakao 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu greckiego czy naturalnego 75 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 75 gr mąki pszennej tortowej lub innej 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii, (około 170 gr) (wcześniej trzeba ją obrać i najlepiej usunąć ziarenka, jeżeli są duże) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
moj przepis nawarte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto : - 1 szkl ciepłego mleka - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej) - pół łyżeczki ekstraktu z wanilii - 3,5 szkl mąki pszennej tortowej - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka cukru trzcinowego - szczypta soli - 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania(...)kogel -mogel. W małym rondelku roztopić 3 łyżki masła. W dużej misce przygotować mąkę i szczyptę soli . Dodać do tego wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko oraz kogel-mogel. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone
Smaczne ZdroweKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej
Mała Cukierenkalekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne. Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali. Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie(...)dojdę do wprawy przy kolejnym pieczeniu:) Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru 1 mału cukier wanilinowy [16g] szczypta soli 1 słoik Nutelli 1 jajko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier perlisty - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Grunt to przepis!Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao /szklanka 250 ml/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie(...)masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie
w mojej kuchnigorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki:50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn3 dag świeżych drożdży190 ml mleka2 jajka10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn1 cukier waniliowy5 dag masła1 opakowanie marmoladyLukier:pół szklanki soku(...)masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu). Po tym czasie ciasto
Bon Appetit Małgorzatycukierni. Składniki: 1 kg mąki pszennej tortowej 1 kostka margaryny (250g) 250g smalcu 80g drożdży świeżych 4 żółtka 2 łyżki octu ok 300ml śmietany 18% Ponadto cukier kryształ do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania
Kuchnia w czekoladzieszklanki, woda gazowana 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki, kurkuma Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba jajka, olej, mleko,wodę gazowaną, sól, cukier, mąkę przesianą, kurkumę zmikosować blenderem z końcówką rózgi, jeśli trzeba to dolać mleka, aby ciasto było lekko lejące, odstawić na 30 minut ciasto
W Mojej Kuchni Lubięłyżka cukru pudru 220 g mąki tortowej 150 ml mleka 3,2% 20 ml whisky/brandy szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W oddzielnej misce ubij
karmelowysztuk 400 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 duże jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy
Rozpustne gotowanieCiastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryokazji np. urodzin, imienin, ale przyznaję, że jest idealny na poprawę humoru w gorsze dni :) Polecam! Czarny las Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny(...)cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli
paapilotkaaWloskie ciasteczka Cantuccini 250 g maki pszennej tortowej 150 g cukru trzcinowego 5 g proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych 50 g całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy
Dzieje kuchennej Wiewiórynajlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej wody 1 łyżeczka drozdzy instant 1 lekko czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i pol łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata"Piątek! Lubicie? Dla mnie spokojny, wolny dzień, który zapewne częściowo spędzę w kuchni. Jutro idę do pracy, ale wieczorem zaprosiłam przyjaciół na wieczór filmowy, więc trzeba
Słodkie PrzyjemnościJedne z moich ulubionych ciasteczek, które nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja
Kuchnia domowa Anikrople olejek pomarańczowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 kartonik mały maliny, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE:szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można
W Mojej Kuchni Lubięmąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g puree z dyni Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
kulinarnyswiatdomi