ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:128/219)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych 1649

podejrzenia moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 28x34cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju(...)płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) - dodatkowo 2-3 ł yżki cukru do posypania śliwek z wierzchu przed pieczeniem 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate ok 1/2 kg niezbyt dużych śliwek - lub więcej, w zależności od preferencji Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć

Grunt to przepis!
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 152

szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na fb i tak oto powstały bułeczki wg przepisu Danusi..bułeczki super mięciutkie, ogólnie ciasto jest elastyczne i pięknie się z nim pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie(...)Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru 2 jajka 1 szkl. serwatki 15 g drożdży suszonych / 30 g świeżych 150 g masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: dżem wiśniowy jajko + 1 łyżka mleka

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 288

lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju szczypta soli Krem

Czerwień i błękit
Tort makaronikowy 249

niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować(...)wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem

Bullio
Tort śmietanowo - truskawkowy 143

przepisem . Tam tort jest zakwalifikowany jako najprostszy i tak zdecydowanie jest. Podane proporcje są na tortownicę 21 cm. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki tortowej Typ 400 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Mąki wymieszać i przesiać. Do białek dodawać(...)jednym żółtka, w dalszym ciągu ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Do tortownicy wyłożyć ciasto. Tortownicę z ciastem upuścić dwukrotnie z wysokości ok. 30 cm na blat, żeby pozbyć się powietrza. Piec w temperaturze 160-170 º C przez około 35 minut (do suchego patyczka). Piekarnik uchylić

Pełny talerz
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 227

mojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako

moj przepis na
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 117

Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka 10 dag. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas(...)kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki

Pobite gary Barbary
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 202

wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS .     Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku(...)jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 215

wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS .     Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku(...)jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
3-składnikowe ciasteczka Nutella 243

ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką...  Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?!  Tylko 3 składniki, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką, a jeśli nie, znajdzie je w KAŻDYM, nawet najmniejszym sklepie(...)Ciebie. Możesz też uśmiechnąć się delikatnie i rozkoszować komplementami. Tak, jesteś najlepszą gospodynią pod słońcem. Mniam! 3-SKŁADNIKOWE CIASTECZKA NUTELLA Składniki: 1 szklanka Nutelli (ok.250g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 jajo słoik schłodzonej Nutelli do nadzienia Przygotowanie: W misce wymieszaj Nutellę z jajkiem i dodaj przesypaną przez sitko mąkę. Masa będzie bardzo zbita. Możesz chwilę wyrobić ją rękami

Gotowanie to kochanie
Ciasto Delicja 187

wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę - ale to już można dobrać wg uznania. Składniki na biszkopt: 5 jajek (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)przesiane mąki  (fot.2) . Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana.  Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto  (fot.3)  i włożyć je do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie, upuścić

Świat Ciasta
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 166

Kiedy wybieram się do kogoś w odwiedziny, nie lubię przychodzić z pustymi rękami. Aby okazać wdzięczność za gościnę, zawsze poświęcam kilka chwil, by przyrządzić coś domowego

Gotowanie to kochanie
Malinowo-borówkowa rozkosz (biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą) 204

zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca(...)akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!" . Składniki: biszkopt na formę 20 x 40 cm: 4 duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej  tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta masa w środku 2 galaretki malinowe 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody ok. 300 g malin 120 g borówek dekoracja

Ugotować
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 203

jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś czas można – połączenie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki tortowej, typ 450 150g zimnego masła 82% tłuszczu 100g cukru pudru

Karo in the Kitchen
Rogaliki z marmoladą. 183

Rogaliki robione przeze mnie już widzieliście, także dziś pokażę Wam rogaliki mojej mamy.  Składniki: 1 kostka masła, 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 śmietana18

W kuchni u Moniki
Kruche ciasteczka waniliowe 130

kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 199

kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka marcepanowe. 193

łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasteczka maślane 109

kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego brązowy cukier do obtaczania Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się

Ugotować
Triki kuchenne – pieczenie 12876

palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder 160g

Pyry na Gaz