ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:113/219)

Tarta cytrynowa. 181

tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko + 4 jaja, 300ml śmietany kremówki ( 30% ), 140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód: Mąkę z zimnym masłem posiekać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione

W kuchni u Moniki
Tort Maltesers 135

Ciasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć.     Składniki na biszkopt:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki(...)tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które   zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki olejuKrem maślany:- 5 żółtek- 1 szklanka drobnego cukru- 1 szklanka mleka + 1/3(do rozrobienia mąki)- 2 łyżeczki mąki tortowej- 2 kostki masła (po 227g kostka)- ekstrakt waniliowy- rum (ilość do smaku)Mąkę przesiewamy z kakao

mojewypiekiinietylko
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... 148

Składniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, kakao 1 łyżka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, migdały 1 szklanka, mleko 3,2% 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata 1/2 szklanki, mus z dyni 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, jogurt naturalny 4 łyżki, bita śmietana(...)zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę wlać mleko i połączyć składniki całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka zimne ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Makowe bułeczki 151

mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka w mące(...)miseczce, pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do pozostałej mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer

kgwjanczewo
pyszna tarta wytrawna... 119

Składniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą(...)masy dodać cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, ser żółty dodać dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 392

Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody  NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY(...)blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie się prezentuje

Passions hobbies life
Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką 155

Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć

Passions hobbies life
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 215

koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier(...)kubeczka za pomocą cienkiego noża).  Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia

Słodka Strona
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 129

czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe   Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić(...)szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o orzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać.  Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą

Grunt to przepis!
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 163

można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty. Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 75 g zimnego masła(...)kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały. Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm. podzielić na  trójkąty

kolorowotorcikowo
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 867

minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2579

minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego

Mała Cukierenka
Ciasto Princessa kokosowa 275

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa". SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia.   Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Chleb razowy na drożdżach 200

zmodyfikowałam. Składniki na jeden bochenek około 23 x 10 cm: 300 g mąki pszennej razowej typ 2000 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni(...)miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Ciasto żurawinowe z mascarpone 135

Składniki:  kostka masła, ½ szklanki brązowego cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków(...)sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną

Pobite gary Barbary