ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:104/219)

Ciasto z borówkami dla leniwych 380

Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)krem z borówkami:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Bon Appetit Małgorzaty
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 156

Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest delikatniejsza niż ta z jego domu rodzinnego. Przygotujcie: - 500g mąki pszennej, najlepiej tortowej - 50g świeżych drożdży - 250ml mleka - 125g masła - 125g(...)Masło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże

I tu będę miała takie te
Letnie ciasto truskawkowe 185

Sezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją  :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt kakaowy 175

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.   Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego

paapilotkaa
Jarmuż w cieście jogurtowym 111

zdrowe warzywo, należące do warzyw zielonych, a więc szalenie wartościowe, dlatego dodanie go do placuszków bardzo uatrakcyjnia to danie Składniki: 100 g świeżego jarmużu 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej 400 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku olej do smażenia 1 mały słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie(...)osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Odcedzamy i ostudzimy. Ostudzony jarmuż kroimy w malutkie kawałki odcinając grubsze łodygi. Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy mąkę, przyprawy,  wyrabiamy ciasto trzepaczką na koniec dodajemy pokrojony jarmuż.  Na rozgrzanym oleju smażymy jarmużowe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z wydrylowanymi wiśniami lub dowolną konfiturą. Smacznego

kgwjanczewo
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 134

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

mojewypiekiinietylko
jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce... 158

Składniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, mleko 2 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mąka tortowa 4,1/2 szklanki, sól - szczypta, jabłka 12 sztuk, śliwki 12 sztuk, miód 12 łyżeczek, cynamon - szczypta, cukier puder - ile potrzeba BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać(...)wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 152

kolejny mój autorski pomysł na ciasto.  Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą  blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez około 55 minut w 180 stopniach

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 158

pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki)  40 g gorzkiej(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka

Słodka Strona
Lany chrust 297

wystygnie  mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej puszyste ale i tak były pyszne. składniki: 200 g mąki tortowej 3 jajka 150 ml mleka szczypta soli 2-3 łyżki(...)dodatkiem cukru waniliowego. Następnie porcjami dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto tworząc różne zawijaski. Ciasto można wlewać za pomocą worka cukierniczego, butelki po keczupie czy zwykłej butelki plastikowej w której zrobiliśmy dziurkę. Ja wykorzystałam woreczek do pieczenia mięsa, nałożyłam masę a potem

Monia miesza i gotuje
Tradycyjne ciasto z wiśniami 172

sezon na wiśnie - to musi być ciasto z wiśniami. Błyskawiczne, ze sprawdzonego przepisu mamy, a wcześniej pewnie babci... Dla mnie powinno być wilgotne, z duuuużą ilością wiśni i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Wspomnienie dzieciństwa, wspomnienie lata... ehhh, chyba czas na urlop;) Składniki:  1,5 szklanki mąki (u mnie tortowa) 4 jajka szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku(...)roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym (zostawić łyżeczkę cukru do kruszonki). Dodać płynną margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na cieście wiśnie (mniej więcej co 2 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec 25 minut

Kulinarne Inspiracje
czeskie pączki 159

inne niż wszystkie, z jakimi spotkałam się do tej pory. Drożdżowe ciasto z...twarogu! Bałam się trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie. Są wyjątkowo mięciutkie, smaczne również drugiego, a nawet trzeciego dnia. Posypałam je cukrem pudrem, część z nich po usmażeniu nadziałam różaną konfiturą; obie wersje smakowały(...)mleka 100 g masła 450 g mąki tortowej szczypta soli ponadto: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania ew. konfitura do nadziania Twaróg rozetrzeć z żółtkami, najlepiej drewnianą łyżką. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, wlać do sera, wymieszać. Wciąż mieszając dodać rozpuszczone, letnie masło i sól, następnie przesianą mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem

6niebo
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 176

Coś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe(...)cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół

Nie tylko w kuchni
Torcik brownie z mascarpone i masłem orzechowym 225

mnie torcik nie wyszedł, bo spód wydał mi się za cienki i nie zdecydowałam się go przeciąć na tortowe krążki, które miały być przełożone masą, bo miałam duże obawy, że zamiast 2 części będę miała dużo różnego kalibru kawałków. Ciasto pozostawiłam więc w całości, a masę położyłam po prostu na wierzchu. Urody torcikowej co prawda nie ma, ale smaku

Zdrowa Kuchnia Sowy
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 160

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan(...)utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut

W Mojej Kuchni Lubię