mąki krupczatki i 80 g mąki tortowej 50 g cukru 50 g masła W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto
Moja Galeria SmakuSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jogurt naturalny 250 ml jajka, olej, cukier, skórka starta z wyparzonej cytryny utrzeć mikserem z 4 minuty do spienienia wlać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia(...)składników wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i mikserem połączyć składniki, do keksówki 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką przelać ciasto piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzone wyjąć z blaszki ciasto jest wilgotne, delikatne..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu(...)gęstości dżemu) Upiec biszkopt tzn. Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25 cm. Piec 20 minut w 170 stopniach. Dwie paczki budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie
Jadło i czytadłopodobno tak robią, a tu zonk Tak moi mili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce przed pieczeniem do 72 h, ja jutro będę je wykrawać i piec, więc dopiero jutro będą piękne fotki gotowych pierników, a nawet później jak Miśki udekorują. Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej (użyłam 500 g białej i 100 g pełnoziarnistej(...)przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle
greenscarftortowej 1 torebka bitej śmietany 200 ml mleka 1 szklanka mrożonych owoców 1/3 szklanki dżemu lub konfitury słodycze do ozdoby tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Bitą śmietanę ubić z mlekiem wg. opisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Cukier utrzeć z masłem, dodając żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Następnie wsypać mąkę z cynamonem, wyrobić ciasto, schłodzić
Tradycyjna KuchniaBardzo ciekawe w smaku ciasto. Należy dodać tutaj, że mąka gryczana jest zdrowa, więc tym bardziej warto spróbować ;-) SKŁADNIKI 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 80 ml soku śliwkowego 200 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g śliwek (u mnie mrożone, waga(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta). Do miski wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać masło, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku miksując. Na koniec wlać sok śliwkowy
Passions hobbies lifemąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, marmolada 250 ml/słoik użyłam swoje marmolady które są nie za gęste/lekkopłynne - JAK UŻYJESZ GĘSTYCH TO ROZMIESZAJ JE Z CIUT PRZEGOTOWANĄ WODĄ jajka, olej, cukier,, kakao, cynamon, marmolada gruszkowa, mleko mikserem wymieszać z 3 minuty na większych obrotach - trochę marmolady gruszkowej zostawić do posmarowania wierzchu ciasta wsypać przesianą
W Mojej Kuchni Lubięsklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli(...)Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny. Ciasto: 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego
Mała CukierenkaKsiążki Kucharskiej Ewy Aszkiewicz. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera. Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 łyżki cukru pudru 80 g masła(...)jajko + 1 żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania wierzchu bułek), letnie masło i mleko, cukier puder oraz szczyptę soli. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość (po około 1 godzinie) wyjąć je z miski. Podzielić na 2 części. Z każdej
UgotowaćSkładniki: - w opisie drożdże, 1 sztuka jajka, 2 sztuki żółtka, 3/4 szklanki cukier drobny, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżka skórka cytrynowa posypka Royal Brand, - szczypta sól, 1 szklanka mleko, 10 dag masło, 2 łyżki ocet, - ile potrzeba marmolada, - ile potrzeba cukier puder 7 dag drożdże świeże, 1/4 szklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem(...)tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części
W Mojej Kuchni Lubięcoś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz Fabuleux . Składniki: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała Cukierenkacoś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz Fabuleux . Składniki: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała Cukierenkajeśli chcecie można upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej lub mniej ciasta w zależności od blachy i zachować odpowiednie proporcje) Składniki na ciasto: 300-400 g szpinaku (Ja przygotowuję zazwyczaj z mrożonego. Należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jednak nie warto odciskać całą wodę. Ważne żeby nie był mokrą papką(...)kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu) 1,5 - 2 szklanki mąki tortowej (lub w ostateczności pszennej) (ilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny
JedzeniomaniaPieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny Produkty na jeden biszkopt: 6 jajek 1, ½ szklanki mąki tortowej 1 ¼ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jadło i czytadłodzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa(...)Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto
Wanilia i Kardamon