ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:99/219)

Zebra 485

bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym(...)smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - szczypta soli * szklanka – miarka o pojemności 250ml Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy, dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie – przesianą mąkę

mojewypiekiinietylko
Ciasto z truskawkami i pianką 446

Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy

Kuchnia domowa Ani
ciasto dyniowo-pomarańczowe... 190

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, miąższ z dyni 2 szklanki, pomarańcza 1 duża, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 30 % 1 szklanka, serek homogenizowany 25 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem(...)wymieszać z 1 minutę - wsypać startą dynię na drobnych oczkach, dodać kawałeczki pomarańczy i połowę startej skórki z wyparzonej pomarańczy tortownica 24cm, wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 40-45 minut - zostawić w blaszce do wystygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać zimny serek homogenizowany waniliowy, wsypać galaretkę i mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z makiem... 146

Składniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć(...)minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe Moelleux Erica Lanlarda 140

cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki Dekoracja: - 40g posiekanej mieszanki orzechów Powyższe składniki są na tortownicę o średnicy 17 cm i wysokości 6 cm więc 8 średnich kawałeczków spokojnie z tej ilości wyjdzie Erick w książce podaje czas przygotowania i pieczenia ciasta ale my sobie to darujemy

Kuchenne Wariacje
Bułeczki z marmoladą i rodzynkami 133

weekend i kolejne wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..tym razem miało być drożdżowo i bogato nadziane...u mnie drożdżowo jest, ale aż tak bogato to już nie nadziane...w sumie miało być coś innego, ale zabrakło czasu .. Razem za mną piekły: Joasia , Angelika , Małgosia , Marzenka , Joasia , Lidia , Iwonka , Dorotka.. 50 dkg mąki tortowej 250 ml ciepłego mleka

Moje domowe kucharzenie
Babka cytrynowa 225

cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite

Anioły w kuchni
Babka cytrynowa 185

cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite

Anioły w kuchni
Oponki na Tłusty Czwartek 142

szklanki mąki tortowej 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jaja 1 żółtko 5 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.  Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn

Tradycyjna Kuchnia
Mini ptysie z truskawkami 260

trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam mąki marki  Lubella . Firma ta posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk, które zostały podzielona na trzy kategorie:  - Pełnie Ziarno ( Pełne Ziarno 3 Zboża, Pełne Ziarno Pszenna) - Puszyste ( Wrocławska, Poznańska, Tortowa, Luksusowa, Krupczatka) - Mąka Luksusowa, Mąka Krupczatka, Mąka Poznańska, Mąka Tortowa(...)specjalny proces suszenia sprawia, że mąka posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki  mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska

Kulinarne przygody Gatity
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 572

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne

Świat Ciasta
Ciasto wuzetka 479

przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 657

przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 169

mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 300 g mąki tortowej 50 g roztopionego masła szczypta soli W miseczce połączyć drożdże z cukrem, ciepłym mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie

Moja Galeria Smaku
Chrupiące ciastka czekoladowe 160

mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .       Składniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 187

mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .       Składniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 385

bolącym brzuchem od jedzenia surowego ciasta lub jeszcze ciepłego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika. Może Wy wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna(...)czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia cały czas miksując. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję