bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym(...)smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - szczypta soli * szklanka – miarka o pojemności 250ml Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy, dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie – przesianą mąkę
mojewypiekiinietylkoWczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy
Kuchnia domowa AniSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, miąższ z dyni 2 szklanki, pomarańcza 1 duża, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 30 % 1 szklanka, serek homogenizowany 25 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem(...)wymieszać z 1 minutę - wsypać startą dynię na drobnych oczkach, dodać kawałeczki pomarańczy i połowę startej skórki z wyparzonej pomarańczy tortownica 24cm, wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 40-45 minut - zostawić w blaszce do wystygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać zimny serek homogenizowany waniliowy, wsypać galaretkę i mikserem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć(...)minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić
W Mojej Kuchni Lubięcukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki Dekoracja: - 40g posiekanej mieszanki orzechów Powyższe składniki są na tortownicę o średnicy 17 cm i wysokości 6 cm więc 8 średnich kawałeczków spokojnie z tej ilości wyjdzie Erick w książce podaje czas przygotowania i pieczenia ciasta ale my sobie to darujemy
Kuchenne Wariacjeweekend i kolejne wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..tym razem miało być drożdżowo i bogato nadziane...u mnie drożdżowo jest, ale aż tak bogato to już nie nadziane...w sumie miało być coś innego, ale zabrakło czasu .. Razem za mną piekły: Joasia , Angelika , Małgosia , Marzenka , Joasia , Lidia , Iwonka , Dorotka.. 50 dkg mąki tortowej 250 ml ciepłego mleka
Moje domowe kucharzeniecytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite
Anioły w kuchnicytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite
Anioły w kuchniszklanki mąki tortowej 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jaja 1 żółtko 5 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn
Tradycyjna Kuchniatrzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam mąki marki Lubella . Firma ta posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk, które zostały podzielona na trzy kategorie: - Pełnie Ziarno ( Pełne Ziarno 3 Zboża, Pełne Ziarno Pszenna) - Puszyste ( Wrocławska, Poznańska, Tortowa, Luksusowa, Krupczatka) - Mąka Luksusowa, Mąka Krupczatka, Mąka Poznańska, Mąka Tortowa(...)specjalny proces suszenia sprawia, że mąka posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska
Kulinarne przygody GatityJeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne
Świat Ciastaprzełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkaprzełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkamleka 1 opakowanie cukru waniliowego 300 g mąki tortowej 50 g roztopionego masła szczypta soli W miseczce połączyć drożdże z cukrem, ciepłym mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie
Moja Galeria Smakumieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Składniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkamieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Składniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkabolącym brzuchem od jedzenia surowego ciasta lub jeszcze ciepłego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika. Może Wy wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna(...)czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia cały czas miksując. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie
W kuchni Katie