ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:99/219)

Sernik piernikowy 164

opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 140

Kochani, gdy zobaczyłam to ciasto u GATITY  , to sobie pomyślałam, że ja też muszę je "mieć"! Z tej okazji przejechałam się na rynek i kupiłam borówki amerykańskie. Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00! Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał(...)zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej typ 650 – u Gatity mąka pszenna -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Łabędzi puch 201

wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek  1 szkl cukru  1 szkl mąki tortowej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka oleju(...)łyżka masła  10 dag wiórków kokosowych  1/2 szkl cukru Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Placek z jabłkami i gruszką 154

moje nowe dzieło, mój pierwszy:   Placek z jabłkami - w mojej ulepszonej wersji z gruszką :) co najważniejsze jest TANIE , szybkie i smaczne :) Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka (jeżeli są małe to 5 jajek) 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag ) 2 opakowania cukru wanilinowego  2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia(...)dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu

W Moim Magicznym Domu
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z rabarbarem... 187

Składniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300 gram, rabarbar 80 dag/pokrojony, cukier 5 łyżek, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier drobny 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem drożdże rozetrzeć z ciut cukrem(...)mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb na zakwasie z ziarnami 133

miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl(...)sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym

Jemy Pijemy
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 192

opakowanie (7g) drożdży instant- 375 g mąki pszennej luksusowej (może być tortowa)- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oleju arachidowego- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka soli-  oreganoDodatkowo:- 250g pieczarek brunatnych- 200g startej mozarelli- papryka ramiro- czerwona cebula- kilka suszonych pomidorów (w oleju)- oregano- olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą

mojewypiekiinietylko
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 144

Miałyśmy ochotę (a w zasadzie mieliśmy - bo i faceci sobie zażyczyli) na kawę w tortowym wydaniu. Ruszyłyśmy więc na podbój kuchni, piekarnika i miksera. Czary i magia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować!Dwa słowa o mielonych migdałach:Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach

Wypisz Wymaluj
Drożdżówka kobiety pracującej 91

mąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką

Tradycyjna Kuchnia
ciasto drożdżowe z owocami... 196

tortowa 60 dag, sól - szczypta, truskawki 50 dag, morele 6 sztuk, brzoskwinie 5 sztuk, cukier puder - ile potrzeba w misie robota drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, i mąki, z 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, jajka, mleko ciepłe i stopioną margarynę wystudzoną, cukier wanilinowy hakiem robota wyrabiać ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko 200g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Zebra 478

bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym(...)smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - szczypta soli * szklanka – miarka o pojemności 250ml Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy, dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już na niskich obrotach dodajemy naprzemiennie – przesianą mąkę

mojewypiekiinietylko
Ciasto z truskawkami i pianką 438

Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy

Kuchnia domowa Ani
ciasto dyniowo-pomarańczowe... 181

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, miąższ z dyni 2 szklanki, pomarańcza 1 duża, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 30 % 1 szklanka, serek homogenizowany 25 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem(...)wymieszać z 1 minutę - wsypać startą dynię na drobnych oczkach, dodać kawałeczki pomarańczy i połowę startej skórki z wyparzonej pomarańczy tortownica 24cm, wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 40-45 minut - zostawić w blaszce do wystygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać zimny serek homogenizowany waniliowy, wsypać galaretkę i mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z makiem... 139

Składniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć(...)minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię