blatów: 10 jajek (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam troszkę mniej np. 1 i 1/4) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 porcje wielkości ziarnka grochu różowego barwnika (używałam barwnika w żelu Wilton) Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta
moj przepis naSkładniki: 1 kostkę margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 jajka 1 mała śmietana 12% 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe 200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy(...)wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy
kgwjanczewotortowa 500 gram, truskawki 500 gram, masło 1/2 kostki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier 12 dag, mąka krupczatka 10 dag do misy robota wlać letnie mleko i stopione masło, wsypać cukier, sól, jajka, mąkę, pokruszone drożdże - hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać mąką, do blaszki dać wyrośnięte ciasto
W Mojej Kuchni LubięMam nadzieję, że to ciasto jogurtowe raz na zawsze odwróci złą passę dotyczącą moich jogurtowych wypieków…. Wiem, że są one proste, ale co z tego
UgotujmyTo.plmożecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego cukru 100 g płynnego miodu 3/4 szklanki mleka(...)ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie
Ugotowaćcałością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki makuMasa(...)jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Słodka Stronatemp. pokojowej pół kostki margaryny (125g), 3 pełne szklanki mąki ( ja używam tortowej) - 550g, 2,5ml ekstraktu z wanilii - mniej niż pół łyżeczki, dowolny smak dżemu - w temp. pokojowej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Składniki suche wymieszać razem. Margarynę rozpuścić. Składniki mokre połączyć z suchymi i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min
W kuchni u Monikiszklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki
Z miłości do słodkościSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie(...)grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć
W Mojej Kuchni Lubiękuchniapepin.blogspot.com/search/label/CIASTA 250 g masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem
w mojej kuchniSkładniki na ciasto (6 naleśników o średnicy 23cm): 1 szklanka mąki razowej 0,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka błonnika owsianego 3 łyżki oliwy 1/5 łyżeczki sody Szczypta soli Farsz: 3 pieczarki 6 plastrów sera żółtego gouda 6 pomidorków koktajlowych Przepis: Składniki
Emcia Pichcilistkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 40 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka - 350 g mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko do posmarowania Wykonanie: Żółtka i olej wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki(...)zaczną pracować. W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając, aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut. Następnie stopniowo dodawać olej cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie
dom-agi.plmoich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę. Składniki: Ciasto: 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50g suszonej żurawiny Polewa: 1 tabliczka czekolady(...)miksujemy z cukrem, powoli dolewamy masę szpinakową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę- do suchego patyczka. 2. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na całym cieście i posypujemy płatkami
Kuchnia w czekoladziegalaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj- 2 szklanki mąki tortowej- 1 ¼ szklanki drobnego cukru- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- 4 łyżki olejuSkładniki(...)cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę
mojewypiekiinietylko