taki fajny kształt miała. Generalnie plan był taki, żeby z tych poniższych składników dwie duże chałki zrobić, ale jak ciasto zaczęło rosnąć to okazało się, że konieczność będzie zrobienia trzech chałek :) Mega wyżerka. Przejdźmy więc do rzeczy: 1 kg mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3 jajka 400 ml mleka 6 łyżek białego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli(...)prostu wszystko oprócz 1 jajka, trzcinowego cukru i płatków migdałowych. Te składniki przydadzą nam się później. I wyrabiamy. Chałka musi być delikatna więc wyrobić musimy dobrze i dokładnie. Gnieciemy ciasto 20 minut, potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Z całą pewnością wyrośnie nam baaaardzo. Po godzinie znów chwilkę wyrabiamy, tak żeby odpowietrzyć ciasto. Dzielimy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: Na tortownicę o wym 24 cm Biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni
Wanilia i Kardamonłyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej tortowej 1/4 filiżanki masła 2 łyżki kakao Orzechy zmiksować w blenderze z cukrem, dodać mąkę, masło i kakao i zagnieść razem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie tortownicy i piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym
KUCHARNIAcukier 3/4 szklanki, orzechy włoskie 200 gram, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 sztuka, śliwki 50 dag, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba o temperaturze pokojowej do misy robota wsypać cukier, orzechy włoskie mielone, miękką margarynę, jajka, mąkę przesianą z proszkiem, ucierać ciasto z 5 minut silikonowa niska forma do tarty
W Mojej Kuchni Lubięinna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 120 g roztopionego masła dżem malinowy Z drożdży mleka
bastalenaZnane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta solipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki rodzynekskładniki na polewę(...)stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.ciasto marchwiowe
Bon Appetit MałgorzatyKlasyczne ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze piekłam je z mamą. Szybko się je przyrządza a w dodatku jest bardzo smaczne. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta(...)posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki
Bajeczna Kuchniaładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku(...)ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem
Szefowa kuchnimąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać
W Mojej Kuchni Lubięwszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g) 3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 190 g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 220 g) 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
Słodka Stronawspomnienie pysznych babcinych wypieków... Bo szarlotka , to słodycz dziecięcych lat...Bo szarlotka , to najwspanialsze ciasto na świecie ! Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :) Składniki: ( na dużą prostokątną blachę ) 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa ) 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon
kolorowotorcikowotortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masło 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, śliwki 1/2 opakowania mrożonych, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", aromat waniliowy, sól, cukier, twaróg śmietankowy mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach do masy wsypać mąkę z proszkiem i krótko zmiksować, wlać stopione, wystudzone masło i krótko zmiksować na gęste ciasto tortownica
W Mojej Kuchni LubięPrzepis zaczerpnęłam z bloga Moje pasje, jednak ciasto było, jak dla mnie ,zbyt mało cytrynowe, dlatego po pewnej modyfikacji przedstawiam moją udoskonaloną, cytrynowo wersje. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier
Jadło i czytadło"Kolejny konkursowy przepis. Tym razem ciasto kojarzące mi się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia -Makowiec. I powiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam
Słodkie Przyjemnościkawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju(...)wymieszać krótko mikserem (patrz FILM ). Następnie dodać purée z dyni wymieszać. 4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Mała Cukierenka