ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:75/219)

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 199

formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700  (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła (1/4 z kostki 250g) - 3 żółtka(...)migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka

Smaczne Zdrowe
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 155

czubata proszek do pieczenia, 2 duże gruszki, 250 ml śmietana tortowa, 2 łyżki cukier puder, - ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto na koniec dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki

W Mojej Kuchni Lubię
łatwy piernik z kremem budyniowym... 159

olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ala Bounty 481

Ciasto ala Bounty .Ciasto ala bounty to połączenie ciasta kakaowego z pyszną masą budyniowo kokosową.składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 1,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 16 g 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody 5 jajek Wykonanie: 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić(...)mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać . 4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. 6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut. 7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Wykonanie masy: 0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto gruszkowe z migdałami... 158

masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia DODATKI: 5 średnie gruszki, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 199

wiem, że mogłoby być lepiej. Jeszcze nieraz go będę ulepszać. TORT SACHERA /źródło: "Historia Smaku" Bryan Bruce;/ ciasto: 100g miękkiego, niesolonego masła 60g cukru pudru 6 jajek 100g gorzkiej czekolady szczypta soli 100g drobnego cukru 100g mąki tortowej Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm  smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczam(...)miksuję jeszcze 2 minuty. Żółtka oddzielam od białek i dodaję kolejno (po dwa) do masła, za każdym razem miksując ok. 10 sekund do połączenia składników. Na końcu zbieram ciasto ze ścianek miski, miksuję całość kolejne 2 minuty. Dodaję gorzką czekoladę, mieszam dokładnie. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier tak, aby piana powstała sztywna

W kuchni Karmel-itki
10 warstwowy tort korzenny 246

się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 250 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) 100 g cukru pudru

greenscarf
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 154

Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem podłóg :) A potem była kawa i bosko słodki smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych(...)połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 108

smak wbija się w pamięć.  Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz(...)Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo

Tradycyjna Kuchnia
truskawki z budyniem w ucieranym cieście... 174

kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 20 sztuk, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", miękka palma, cukier ucierać mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć z 2 minuty dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 157

Składniki: TARTA: zimne masło lub palma 20 dag, mąka tortowa 30 dag, żółtka 2 sztuki, cukier 10 dag, zimna woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka(...)średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto porzeczkowy sad 234

Jeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.            biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka soku porzeczkowego(...)łyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru   Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.   Galaretkę rozpuścić w  4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia

Jadło i czytadło
łatwy, smaczny murzynek dynią przekładany z posypką kolorową... 154

szklanki, mleko 220 ml, kakao 8 łyżek, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto na pierogi z autoamtu 195

chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort "Rafaello" - Najlepszy 205

ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125(...)jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić.Masa

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania