ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:69/219)

Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 127

spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru

Wanilia i Kardamon
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 203

SKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać(...)piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 177

SKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać(...)piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 173

ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Przestudzony biszkopt przekrawamy

Słodka Strona
Jagodzianki. 226

tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie. Składniki: (na 8 dużych bułeczek) ciasto drożdżowe: 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży   4 łyżki cukru   1 jajko  30 g roztopionego masła  3,5 szklanki mąki tortowej  szczypta soli   dodatkowo: 350 g jagód  4 łyżeczki cukru cukier puder do posypania

Symfonia smakowa
Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami 158

Jesień nastała więc staramy się wykorzystać ostatnie momenty na przygotowanie słodkości ze śliwkami Tym razem ucierane ciasto z cynamonem i śliwkami – puszyste, słodkie i wilgotne Składniki: - 165 g masła - 300 g mąki tortowej - 250 g cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka cynamonu - skórka starta z połówki pomarańczy - 20 g cukru trzcinowego(...)połączy. Całość przekładamy do tortownicy. W miedzy czasie jak nasza masa będzie się miksować myjemy śliwki, kroimy je na połówki i wyciągamy pestki. Śliwki układamy na przygotowanym w formie cieście skórką do dołu, posypujemy cukrem trzcinowym i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy około 45-60 minut aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy (pamiętajcie

Kuchenne Wariacje
Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i jagodami 136

ciasto do kawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :).  A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D Smacznego! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ¼ szklanki cukru, 3 duże lub 4 małe jaja, 2 czubate łyżki miękkiego masła, 1 torebka(...)przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około

Nie tylko w kuchni
Ciasto ze śliwkami 166

wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt

Plate of Joy
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 266

Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej

Kulinarne Przeboje
Terapeutyczne brownies z różą 198

bogatego doświadczenia w kwestii brownie. Zawsze wydawało mi się jakieś takie klapiate i z dodatkiem malizny. Wychowana jestem na konQbkowo-babcinych murzynkach wysokości kamienicy czynszowej, więc w moim mniemaniu ciasto czekoladowe powinno być wielkie i puchate. W ten wtorek jednak, przemówiła do mnie prostota wykonania i słoiczek owoców róży w cukrze. W takim stanie najlepiej zebrać różę. Jeśli jest(...)Kręglickej znalezionym tu ) łyżka masła i łyżka ciemnego, niesłodzonego kakao (do przygotowania formy) 100g gorzkiej czekolady 100g masła  50g mąki tortowej 150g brązowego cukru 3 jajka słoiczek owoców róży w cukrze waniliowy cukier puder do posypania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Prostokątną formę do ciasta (jakieś 25 na 40 cm) natłuszczamy masłem i osypujemy kakao. Połamaną w kostki

les mirabelles
Wyborny biszkopt. 304

bazę dla wielu ciast. Ten jest naprawdę bardzo dobry i zawsze się udaje- co jest bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia(...)dosypujemy cukier, Kiedy ubita piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka, Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki,  mieszamy bardzo delikatnie . Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy

Kuchnia Beaty
Babka drożdżowa z czekoladą 401

Przepis znalazłam na stronie ' I love bake ' i wbrew zaleceniom, pokroiłam je jeszcze na ciepło ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko, w temp. pokojowej 1 żółtko, w temp. pokojowej 110 g miękkiej margaryny szczypta soli Składniki na nadzienie(...)czekolady (użyłam mlecznej), drobno posiekanej 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiej margaryny Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżki miękkiej margaryny Dodatkowo: 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy

My Culinary Art
Babeczki Leśny mech 364

pewno nie jeden/ jedna z Was spotkała się z ciastem pod pięknie brzmiącą nazwą Leśny Mech. Ja postanowiłam zamiast jednej wielkiej blachy tego pysznego ciasta zrobić babeczki. Dla nie poinformowanych ich głównym składnikiem jest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko.  Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające(...)się w ustach. Nie tylko efektownie wyglądają ale także wybornie smakują.  Jeżeli jeszcze ich nie robiliście, wypróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: szklanka mąki pszennej tortowej  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki oleju  2 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Ponadto: granat do przystrojenia Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem, następnie stopniowo dodawać

Krakowskie smaki Ani
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 306

Ciasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej

Z butelką mleczka w tle
domowy makaron 181

mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna bajka.   Wbrew pozorom z makaronem nie ma dużo(...)jeden raz ale zachowując proporcję: 1 szklanka mąki na 1 jajko, możecie zwiększać porcję.  Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody Mąkę przesiać. Podane składniki zagnieść, dodając taką ilość wody, aby ciasto było elastyczne ale nie klejące. Najlepiej nie dawać od razu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania