Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć
Kubki smakuThe post Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeśmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmargaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm
W Mojej Kuchni LubięTo ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu
W kuchni wieczoremŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci
Mała Cukierenkapuszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru waniliowego(...)misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć
Moja Galeria Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych(...)dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25-35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić
Kulinarne Przebojeociekającej mlekiem wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka wanilii ⅓ szklanki(...)sztywną pianę białka z pozostałą 1/4 szklanki cukru; stopniowo dodwać pianę z białek do mieszanki mąki i żółtek, miksując na wolnych obrotach do czasu aż się połączą. Ostrożnie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i równomiernie rozprowadzić; wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 35-45 minut (nakłuć ciasto drewnianą wykałaczką, kiedy ciato jest gotowe powinna być czysta) ; wyjąć ciasto
Jem więc Jestemjabłka 5 sztuk, gruszki 4 sztuki, mąka tortowa 10 dag, masło 10 dag, cukier 10 dag, aromat waniliowy 2 krople jajka, cukier, cukier wanilinowy rózgą roztrzepać w misie robota wsypać przesianą mąkę, drożdże suche, wlać ciepłe mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 7 minut ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram, mąka krupczatka 125 gram MASA SEROWO-KAWOWA:mleko 1/4 szklanki, masło lub margaryna 2 łyżki, kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, budyń waniliowy(...)opakowanie, kasza manna 2 łyżki miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki je przyklepać i schować do lodówki na godzinę ser waniliowy z wiaderka i cukier włożyć do misy robota
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Na krem mleczny
Passions hobbies lifemargaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kiwi 8 sztuk jajka "L", zimną palmę, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być o konsystencji zważonej wsypać przesianą makę z proszkiem i mikserem zmiksować krótko do połączenia składników na gęste ciasto 2 foremki 15x15 lub 1 większa np. tortownica 24 - foremki
W Mojej Kuchni Lubięmnie foremk a 20x30c m ,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki. 100g drożdży 1 szkl. cukru 4 jajka 1 szkl. oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 4 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy owoce- u mnie rabarbar obrany i pokrojony na kawałki szczypta soli Wykonanie 10 dag drożdży zetrzeć(...)soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć rabarbar ,następnie posypać kruszonką. Piec 40 - 45 min. w temp. 180 ° . Pod koniec pieczenia posypać cukrem .. Kruszonka ½ kostki masła ½ szklanki - cukru 1 szklanka - mąki Wykonanie Wszystkie składniki
w mojej kuchniwiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 3 żółtka 4 i 1/2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 łyżka skórki cytrynowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło
Rozpustne gotowanietrochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło(...)wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych wiśni Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać
Domowa Cookierenka Agimożemy wyjąć z piekarnika „piękny” zakalec ;) Polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl maślanki naturalnej 2 szkl mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Kruszonka: 80 g zimnego masła(...)rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej, maślana i cytryna powinny być wyjęte z lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj. Jajka ubić do jasności
Nastoletnie WypiekanieCiasto Składniki 4 łyżki kakao 2 szkl. cukru kostka masła,lub margaryny 1 szkl. wody 1 mały proszek 4 żółtka 2 szkl. mąki tortowej 4 białka Wykonanie Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość
w mojej kuchni