margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kiwi 8 sztuk jajka "L", zimną palmę, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być o konsystencji zważonej wsypać przesianą makę z proszkiem i mikserem zmiksować krótko do połączenia składników na gęste ciasto 2 foremki 15x15 lub 1 większa np. tortownica 24 - foremki
W Mojej Kuchni Lubięmnie foremk a 20x30c m ,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki. 100g drożdży 1 szkl. cukru 4 jajka 1 szkl. oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 4 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy owoce- u mnie rabarbar obrany i pokrojony na kawałki szczypta soli Wykonanie 10 dag drożdży zetrzeć(...)soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć rabarbar ,następnie posypać kruszonką. Piec 40 - 45 min. w temp. 180 ° . Pod koniec pieczenia posypać cukrem .. Kruszonka ½ kostki masła ½ szklanki - cukru 1 szklanka - mąki Wykonanie Wszystkie składniki
w mojej kuchniwiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 3 żółtka 4 i 1/2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 łyżka skórki cytrynowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło
Rozpustne gotowanietrochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło(...)wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych wiśni Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać
Domowa Cookierenka AgiCiasto Składniki 4 łyżki kakao 2 szkl. cukru kostka masła,lub margaryny 1 szkl. wody 1 mały proszek 4 żółtka 2 szkl. mąki tortowej 4 białka Wykonanie Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość
w mojej kuchnidomu. Najczęściej gdzieś wyjeżdżamy odwiedzając rodzinę i bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła(...)litrze wody. Kiedy galaretka zaczyna tężeć mieszamy je z zmiksowanymi brzoskwiniami i odstawiamy do stężenia. Na biszkopt wykładamy masę budyniową i tężejący mus brzoskwiniowy. Odstawiamy ciasto do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchnikostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa makowa 1/2 puszki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być wsypać make z proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki
W Mojej Kuchni LubięZaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe . Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort ! Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty
codojedzeniaSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny 2 jabłka Jabłka obieramy i kroimy na kawałki
Moje-pitraszenieBiszkopt -tortownica 26cmSkładniki: 3jajka3 łyżki cukru3łyżki mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki wina białego Pianka .500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego)2 galaretki poziomkowe (truskawkowe)650ml wrzącej wody
Kulinarny karnet Christopheraszklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki BUDYŃ DŻEMOWY:mleko 900 ml, masło 2 łyżeczki, dżem śliwkowy 5 łyżek, budyń śmietankowy 2 opakowania, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier zmiksować na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka i zmiksować na dość gęste ciasto połowę ciasta dać do silikonowej
W Mojej Kuchni Lubięulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England. Składniki:Ciasto:3 żółtka1 jajko100g masła100g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru wanilinowego 16g5 łyżek mleka140g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:3 białka100g cukru3-4 krople aromatu migdałowego50g płatków migdałowychMasa jabłkowa:800g jabłek450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego
Mała CukierenkaBiszkopt: 5 dużych jajek 3 łyżki mąki tortowej szczypta soli 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru Wykonanie: Białka ubijamy z solą,na sztywno.Pod koniec ,wsypujemy powoli cukier i nadal ubijamy 1-2 minuty..Następnie dodajemy po 1 żółtku,miksując na wolnych obrotach.Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie do połączenia drewnianą łyżką.Gotowe pieczemy(...)śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream
w mojej kuchnitowarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana). Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa morelowa: 1 puszka moreli 850ml 2 galaretki brzoskwiniowe Krem czekoladowy: 350g(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenka