ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:77/219)

Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 407

jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy(...)szklanki mąki tortowej ¼ szklanki kakao ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy

kulinarnyswiatdomi
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 195

talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre .                                      Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej(...)Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i  mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm  . 700 ml przegotowanej wody

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto serowe z winogronami 265

winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego!     Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte

Mała Cukierenka
ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką... 154

margaryna 10 dag, mąka tortowa 10 dag, cukier brązowy 1/2 szklanki, cynamon 2 łyżeczki składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na najwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z cynamonową posypką 126

wyszedł Słodki Czwartek ;) Broń boże nie pomijajcie posypki, bo to sedno tych muffinek! Składniki: (na 12 muffinek)  400 g mąki tortowej szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko (możecie wypróbować 2, ciasto wyszło mi dość gęste) szklanka maślanki (dałam kefir) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 6 łyżeczek marmolady/dżemu

W kuchni bez szafek
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 228

oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub małe jajko do posmarowania SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody

Karo in the Kitchen
Rurki z bitą śmietaną 132

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g mąki tortowej 125 g masła 125 g śmietany 12% szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować

kulinarnyswiatdomi
Oponki serowe mojej babci Ani 154

półtłustego 3 jajka 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru 1 op cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Obficie podsypując, cienko rozwałkować i wycinać oponki za pomocą np. szklanki od piwa i kieliszka.  Wrzucać na głębszy olej, smażyć

MarciochaKucharzy
Pizzerowe bułeczki 134

żółtego - 1 papryka czerwona - keczup Przygotowanie: Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Maślankę łączymy z jajkami i olejem. Mąkę tortową przesiewamy i mieszamy z krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz

Zainspirowana w kuchni
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 494

typowe chińskie ciasteczka. Moje robi się sprawniej.Wcześniej należy przygotować odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm.30 dag mąki tortowej 8 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka1 żółtko2 łyżki olejui jeżeli ciasto źle się zagniata dodać trochę śmietanyszczypta soli.Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek

Kulinarny karnet Christophera
Łatwe ciasto limonkowe 119

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto z limonkami. Ciasto doskonale smakuje i pięknie pachnie. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g margaryny, 2 limonki, 1 tabliczka mlecznej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE(...)masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam.  2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto marmurkowe 344

rantem. Teraz moje keksy będą same wyskakiwały z foremki prosto na talerzyk... ... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;) Ciasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy(...)czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.  Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia

Lawendowe Niebo
Ciasto 7 kubeczków - jogurtowe : szybkie ,łatwe i zdrowe 406

SKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 125 g 3 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat waniliowy 100 g czekolady szczypta soli cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 g ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać resztę(...)składników: aromat zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Rozdrobnić na drobne kawałeczki czekoladę , dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 355

biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki na biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika1 łyżka kakaoSkładniki na masę owocową:05, kg jabłek0(...)pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do szarlotki i kakao. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa owocowa: Owoce kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 143

wypieki z naszymi dobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru

Gotowanie...to proste !