jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy
kulinarnyswiatdomiPyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy
Nie tylko w kuchniwizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katiewiórki kokosowe 6 łyżek, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czereśnie 60 dag, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem z 3-4 minuty, masa będzie o zważonej konsystencji do masy wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć na gęste i jednocześnie lekkie ciasto wsypać mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać, blacha
W Mojej Kuchni Lubięprzykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W czasie, gdy bułki rosną przygotować ciasto na krzyżyk. Ciasto na krzyżyk 30 g masła 20 g cukru 1½ łyżki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka starta z ½ cytryny 60 g mąki tortowej (przesianej) Masło i cukier umieścić w małym rondelku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać mleko, wanilię, skórkę(...)wody Cukier rozpuścić w wodzie. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Syrop nadaje się do użycia bezpośrednio po zagotowaniu. Smacznego! * Ciasto rozpłaszczyć na kształt prostokąta. Następnie złożyć po kolei boki do środka jak kopertę, za każdym razem lekko dociskając. Odłożyć do miski łączeniem do dołu
Pełny talerzSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa makowa, 6 sztuk szara reneta jabłka, 1 opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru(...)budyń wsypać - wymieszać miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć mikserem dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka
W Mojej Kuchni Lubięmigdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na tartaletki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmigdałowymi. Poniższe ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i tanie w przygotowaniu. Jeżeli chcecie, aby ciasto było wysokie to przygotujcie je w mniejszej blaszce, np. tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka zwykłego cukru 3/4 szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)szczyptę soli wymieszać ze sobą. Do suchych składników wlać olej i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni, a na sam koniec posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35-40 minut w 180°C (ciasto musi się z wierzchu zarumienić). Kroić po przestudzeniu. Przed
UgotowaćSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem(...)utrzeć z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować
W Mojej Kuchni LubięPiękne, efektowne, puszyste ciasto, połączenie tylu składników sprawia, że wygląda znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje, godne polecenia, warto się skusić i spróbować na majowe imprezy Składniki: 9 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki
kgwjanczewotutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki(...)kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury. Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą
Domowa Cookierenka Agiżółtko 2 szkl mąki tortowej 1 łyżka wina musującego lub rumu skórka z limonki 1 łyżeczka cynamonu masa krówkowa: 500 ml mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy
Luźna Kuchniapyszne Clafoutis. Clafoutis to francuski niby deser niby ciasto , podaje się je z cukrem pudrem. Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać śmietankę , mąkę ziemniaczaną i tortową z proszkiem. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie. Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem. Jabłka zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwodzie mineralnej. Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę): 3 jajka 260 g mąki tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarneIzaura To pyszne ciasto kakaowe ze serem składniki ; 1 kostka margaryny Kasi 1,5 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 3 łyżki kakao 2 szkl mąki tortowej 5 jajek 3 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera 0,5 kg sera mielonego półtłustego 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ; Do garnka wlać(...)wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszać . Na końcu dodać białka z 5 jajek i wymieszać łyżką. Blaszkę o wym 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia ( to ciasto można upiec w tradycyjnej długiej blaszce ) Przelać ciasto , na ciasto układać kopczyki sera . Piec w temp 180 st około 45/ 50 minut do suchego patyczka ) Wierzch można polać polewą
Sama słodycz i szczypta chili