musimy się martwić żelatyną, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa: 1L śmietanki(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkamoże być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 2 kostki sera(...)Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół
Kuchnia w opałachNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki
Bon Appetit MałgorzatyPolworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z
Grahamka, weka i kajzerkatrochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto: 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka, ciepłego 3/4 szklanki oleju 3 całe jajka 4 szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kubki smakurazem… mam wszystko. Ona to ciasto nazywa „Tulipan”.W tym przypadku nazwa może być myląca, gdyż tradycyjny „tulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich tulipana. Ale skoro skorzystałam z jej przepisu – nazwy nie zmieniam.Składniki: - 6 jaj - 2 szklanki mąki tortowej- 250g masła- 1,5 szklanki drobnego(...)kakao- 0,5 szklanki suchego maku- 1 kisiel wiśniowy- 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej
mojewypiekiinietylkosmakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik) , nie zawiodłam się kolejny już raz ;-) Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm , super wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki(...)jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej) - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz
Smaczne ZdrowePrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta
Wanilia i Kardamonszklanki, mąka tortowa 3 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dynia 2 szklanki, serek homogenizowany 250 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka "L", miękka palma, cukry mikserem ubić z 4 minutydodać mąkę z proszkiem i z 1 minutę mikserem mieszać 2 szklanki dyni rozdrobnionej w rozdrabniaczu lub startej na drobnych oczkach wsypać do ciasta i mikserem tylko połączyć
W Mojej Kuchni Lubięsłodkie, nie jest suche, zawsze się udaje i smakuje po prostu wybornie. Polecam, bo warto!!! Składniki na ciasto drożdżowe z owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko (tak jak ja :-)). Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza, bo drożdżówkę robię raczej spontanicznie, zazwyczaj
Rozpustne gotowanieWypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pizze ale ten jest według mnie najlepszy. Świetne ciasto z najprostszych składników naprawdę warte polecenia. Smakuje jak z najlepszych pizzerii. Przepis zaczerpnięty z bloga Kocham gotować.SKŁADNIKI(na 2 duże pizze)500 g mąki tortowej (typ 450)30 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych (2,5 łyżeczki)250 ml ciepłej wody1 łyżeczka cukru2(...)ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn dodać do mąki. Wlać wodę pozostawiając niewielką ilość do rozpuszczenia soli. Delikatnie wyrobić składniki. Sól rozpuścić w pozostałej ilości wody i dodać do ciasta. Teraz dobrze wyrobić ciasto, zagniatając przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami
Złote przepisykolejny serniczek z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Sernik dobry, wilgotny. Takie właśnie serniczki lubię najbardziej...:) Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej). Ja upiekłam taki: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 szklanka mąki tortowej: 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier kryształ i cukier
In my kitchentwarogu delikatnego 2 jajka 1 mała śmietana 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g malin cukier puder do posypania racuszków olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbijamy do miski ubijamy z cukrem, dodajemy opakowanie twarogu oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto po 5 minutach wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. jeszcze przez chwilę mieszamy ciasto
kgwjanczewocałych ok. 1,3 kg mąki (użyliśmy mąki pszennej tortowej typ 450) szczypta soli substancje smakowo-zapachowe (Abratek proponuje dodanie odrobiny cukru wanilinowego i ew. kilka kropel esencji migdałowej, my użyliśmy arakowej) nadzienie (różane, wieloowocowe, lub inne - powinno być takiej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście) do ciasta dodaliśmy 1,5 łyżki spirytusu Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata